Imorgon kan vårgarderoben få nytt liv

Runt 300 plagg fick nya ägare under höstens klädbytardag.
Runt 300 plagg fick nya ägare under höstens klädbytardag.
Ont om pengar men i behov av en ny vårgarderob? Då har du tur. I morgon ordnar nämligen Naturskyddsföreningen Solna-Sundbyebrg klädbytardag.

Naturskyddsföreningen kallar morgondagen för Sveriges största klädbytardag. För nionde året i rad hakar ideella organisationer runt om i landet på, och öppnar upp lokaler för att folk ska kunna byta kläder med varandra.

Naturskyddsföreningen i Solna-Sundbyberg är inte sämre. I morgon slår de upp portarna till Ekensbergskyrkan i Solna för tredje gången.

– Vi har kört varje halvår, i april och oktober, säger Linda Bell, ordförande i Naturskyddsföreningen Solna-Sundbyberg.

Hon berättar att varje svensk i dag köper cirka 13 kilo kläder om året. Vi slänger också cirka fem kilo kläder per person – kläder som är hela och skulle kunna användas på nytt.

– Vi är inte så duktiga på hållbar konsumtion i Sverige, något som vi vill uppmärksamma med den här dagen. Klädtillverkningen har dessutom en väldigt stor miljöpåverkan. Det går åt 10 000 liter vatten för att tillverka ett par jeans, säger Linda Bell.

Tågordningen är den att man tar med sig som mest fem, hela och rena, plagg. Sedan får man välja lika många plagg att ta med sig hem.

– Man kan hitta fynd. Vi har haft allt från äldre vintageplagg till moderna grejer. Här kan man hitta något som inte alla har.

Närmare 300 plagg har bytt ägare vid varje klädbytardag och Linda Bell hoppas på samma uppslutning i år.

De kläder som blir över lämnas till Stadsmissionen.

Fakta

Om klädbytardagen

Klädbytardagen hålls i Ekensbergskyrkan på Parkvägen 1 i Solna.

Den som vill lämna in kläder är välkommen mellan 11-12.

Vid 12.30 och en timme framåt är det sedan fritt fram att fynda.

Ta med dig som mest fem hela och rena plagg. Sedan får du ta med lika många plagg hem.