ANNONS

M-besök efter rånen: ”Imponerad av nattvandrares engagemang”

"Orimligt att Datainspektionen har ett års handläggningstid", menar Johan Forssell som fick höra av Daniel Källenfors om ansökan.
"Orimligt att Datainspektionen har ett års handläggningstid", menar Johan Forssell som fick höra av Daniel Källenfors om ansökan.
Moderaternas rättspolitiska talesperson, Johan Forssell besökte Lidingö på grund av förra veckans rånvåg.
Samma dag kom larmet om bilmordet nära centrum.
– Det är ingen naturlag att det ska se ut såhär. Man kan förändra saker, säger Johan Forssell.
ANNONS

Stämningen var dämpad när moderaternas rättspolitiska talesperson Johan Forssell besökte moderaterna i måndags.

Tanken var att Forssell skulle träffa polisen och kommunstyrelsens ordförande Daniel Källenfors (M) med anledning av förra veckans rånvåg på Lidingö.

Fyra män anhållna för rån mitt på dagen i Lidingö centrum

Men på förmiddagen kom larmet om dödsskjutningen.

Man hittad död i bil – polisen vill ha tips om en Mazda

– Vi ställde in mötet med polisen då vi inte ville uppta deras resurser, säger Johan Forssell.

ANNONS

Unga rånare ses som offer

Fokuset i samtalet låg dock på ungdomsrån.

– Ungdomsrånen är väldigt allvarliga brott som vi inte kan tolerera. Det har ibland funnits en tendens att inte betrakta dem så allvarligt. Men vad vi ska komma ihåg är när barn blir utsatta så blir det djupa sår.

Gör polisen tillräckligt?

– Min bild är att polisen vill slå till hårt, de är bekymrade men saknar rätt förutsättningar. Vi har ett rättsväsende där de som rånar själva ofta blir sedda som offer. Men här är de främst förövare. Vi ser gång på gång hur de släpps ur häktet för att de är under 18, då kommer de ut och fortsätter begå brott.

Han förordar särskilda ungdomshäkten.

– Det behövs en tydlig reaktion mot ungdomsrånen. Man brukar säga att de som rånar idag är de som skjuter och spränger i morgon. Jag tror att folk är vansinnigt trötta på att det ser ut såhär.

Såhär twittrade Forssell efter besöket.

Kommuner kan inte anställa poliser

Johan Forssell har besökt många svenska kommuner för att prata om brottsbekämpning och behovet av fler poliser. På många håll har han mött frustration hos lokala politiker som själva har begränsade möjligheter att agera.

Till exempel kan kommuner inte anställa poliser.

– Problemet är att kommunerna upplever att de inte blir lyssnade på, jag hör det från många. Att bekämpa brott är en statlig angelägenhet. Folk har redan betalat höga skatter för att få det skyddet. Då ska man inte behöva betala igen genom att kommuner bekostar vaktbolag och så vidare.

Imponerad av nattvandrarna

Trots det var Johan Forssell imponerad av engagemanget för nattvandring på Lidingö. 1 400 personer har anmält intresse att nattvandra på ön.

– Det är fint att Lidingöborna bryr sig så mycket om sina ungdomar, säger han.

Lidingö har ju haft en rad brott som ha misstänkt koppling till gängkriminalitet, nu senast bilmordet måndag 24 augusti. Vad tycker du att staden ska göra?

– Fortsätt att ligga på, fortsätt att kräva verktyg och kräva det man har rätt till.

Går att ändra

Han anser att nuvarande regering inte har ”hanterat samhällsutveckligen” tillräckligt kraftigt. Men ändå är han hoppfull.

– Det är ingen naturlag att det ska se ut såhär. Kunde man för 60 år sedan sätta folk på månen kan man lagföra och bura in gängkriminella idag.

Vid Lidingöbesöket deltog också, Christel Söderberg, Nattvandrarna, Kristian Adolfsson från Lidingö stad samt Utbildningsnämndens vice ordförande Carl Östring (M).

 

 

 

 

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Lidingö direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.