ANNONS

Inbrott i bostad och bil ökar

En ny inbrottsvåg har drabbat Lidingö. I förra veckan kunde ett par misstänkta inbrottstjuvar gripas med stöldgods och verktyg i bilen.

Nu ökar polisen antalet trafikkontroller i jakten på tjuvarna.
ANNONS

Det var vid tre-tiden på morgonen förra måndagen som polisen fick larm om ett pågående inbrott i en källarlokal på Källängsvägen. Polisen ryckte ut med patruller – och hade tur. För med hjälp av den nyfallna snön kunde de spåra upp två misstänkta förövare i en bil som stod en bit därifrån.

De två personerna greps på platsen. I fordonet hittades enligt polisen stöldgods, en rad verktyg samt en yxa och ett basebollträ.

Detta är bara ett i raden av bostads-, bil- och båtinbrott som på kort tid har drabbat Lidingö. Förra lördagen gick en okänd person in i en lägenhet i Högsätra och länsade en plånbok på pengar. Och förra fredagen begicks ett inbrott där sex källarförråd på Baggeby gårds väg bröts upp. Bytet blev kläder och möbler.

Johan Ljunggren vid Lidingöpolisen uppmanar nu öborna att vara extra vaksamma.

– Fokus ligger nu på villa- och bilinbrotten på Lidingö. Det är troligtvis ligor som kommer hit och åker runt till olika stadsdelar; en natt på Östermalm, en natt på Norrmalm och en natt på Lidingö. Vi tror att det är ligor för tillvägagångssättet stämmer överens med hur det brukar se ut, men vi släpper inte möjligheten att det kan vara andra tjuvar, säger han.

Förra helgen drabbades också bilägare på Idunvägen och på Seglarvägen av stölder. Bland annat stals GPS-sändare, krockkuddar och stereoanläggning.

Claes Trotzig vid Lidingöpolisen ser allvarligt på brotten.

– Det har varit lugnt ett tag, men nu har bilbrotten börjat igen. Det rör sig om inbrott i exklusiva bilar som BMW, Mercedes och Audi. Vi misstänker att det är ligor som stjäl bildelar, som sedan förs över Östersjön och säljs, säger han.

Lidingöpolisen har märkt att biltjuvarnas beteende följer ett visst schema. Ligorna slår till i mörkret och stoppar ner delarna i svarta plastsäckar som de sedan gömmer i en skogsbacke eller bakom ett elskåp i närheten. En eller två dagar senare åker de tillbaka och plockar upp tjuvgodset.

ANNONS

– Bilägare bör inte ställa sin bil på någon undanskymd plats. Ett tips är att införskaffa ett externt larm och inte bara förlita sig på fabrikslarmet på bilen. Det är viktigt att de som drabbas anmäler inbrottet så fort som möjligt till oss så vi kan få ut en sökhund och kontrollera området, säger Claes Trotzig.

Vilka extra insatser gör ni nu?

– Vi ökar antalet trafikkontroller och vi försöker bli mer synliga på Lidingö. Vi kommer att ha stora spaningsinsatser och om det sker fler inbrott kan vi lägga om våra arbetstider och ha jour, säger Johan Ljunggren.

Det har varit lugnt ett tag, men nu har bilbrotten börjat igen. Det rör sig om inbrott i exklusiva bilar.Claes Trotzig, Lidingöpolisen

Fakta

Fler inbrott i bostäder på Lidingö

Källa: Brottsförebyggande rådet, BRÅ