Flera inbrott i Järfälla under helgen

Bostadsinbrotten i Huddinge ökar.
Flera inbrott har begåtts i samma områden, och ibland när boende varit hemma.
"Tjuvarna blir allt fräckare" säger Albin Näverberg på Järfällapolisen
"Tjuvarna blir allt fräckare" säger Albin Näverberg på Järfällapolisen
De senaste dagarna har sex inbrott i bostäder rapporterats till polisen. Mycket tyder på att samma gärningspersoner ligger bakom många av inbrotten – och i flera fall var boende hemma när inbrotten skedde.
– Det tyder på att tjuvarna blir allt fräckare, säger Albin Näverberg på Järfällapolisen.

I och strax före helgen har polisen fått samtal om sammanlagt sex olika inbrott. Mellan natten till fredag och natten till söndag begicks tre inbrott i bostäder bara några hundra meter ifrån varandra, i och omkring Berghem norr om Jakobsberg.

Var hemma och hörde inbrottet

I ett hus på Remontvägen var de boende hemma och hörde ljud från ett sovrum. När de gick upp för att undersöka såg de att någon hade lyft ut en fönsterruta, och att mängder av saker lång utlagda på en säng. Förmodligen blev inbrottstjuven rädd och lämnade huset när de boende började röra på sig. På Monsunvägen skedde ett nästan identiskt inbrott, där en boende vaknat av ett ljud och såg någon springa från platsen efter att ha försökt få loss listen runt fönstret.

Bara ett stenkast bort, på Berghemsvägen, skedde ett liknande inbrott där någon tagit sig igenom ett sovrumsfönster – lyckligtvis var ingen hemma vid tillfället.

Polisen misstänker: samma inbrottstjuv i flera fall

Samma tillvägagångssätt, att ta bort listen runt fönstret för att sedan försöka lyfta ut hela fönstret, har blivit allt vanligare i Järfälla de senaste månaderna. På Aprilvägen blev två hus utsatta för liknande inbrott. I både fallen fanns viss skadegörelse mot husen, men gärningspersonerna tog sig in genom att lyfta ut fönstret. Ett inbrott, på semestervägen, skiljer sig från de andra genom att inbrottstjuven inte tagit sig in genom fönstret – där hade man istället kommit in genom balkongdörren.

– Vi tror givetvis att det är samma gärningspersoner, vi har ett väldigt stort antal inbrott med samma tillvägagångssätt, alltså att man lyfter ut hela fönsterpartiet, säger Albin Näverberg på Järfällapolisen.

I flera av fallen var det boende hemma under inbrotten – är detta nytt?

– Det började komma för några år sen men blir allt vanligare. Det tyder på att tjuvarna blir allt fräckare. Normalt rekognoserar man för att se till att ingen är hemma, och vi brukar ju tipsa folk om att få det att se ut som att man är hemma fast man är borta. Men det verkar som att inbrottstjuvarna nu ger sig in i hus de inte är säkra på är tomma.

Vad kan man göra för att skydda sig?

– Det viktigaste är att man hjälps åt grannar emellan och försöker hålla koll.