ANNONS

Hundägare i Botkyrka och Salem hjälper till mot inbrotten

Nos Agneta Duvenius
Salembon Agneta Duvenius ute med Joppe och Dennis i Salem. Hon är en av ett 50-tal hundägare som gick utbildningen NOS.
Polishundar i all ära.
Nu ska lagens långa nos ska bli ännu längre.
Genom att rikta sig till hundägare hoppas polisen få ännu mer hjälp i kampen mot inbrotten.
ANNONS

NOS står för Nos- och spaningspatrullen och är en utbildning som riktar sig till hundägare. Förra veckan fick ett 50-tal hundägare utbildning i Hallunda Folkets hus.

Titta gärna på vad personen har för skor.

Polisen Kerstin Malm

Förhoppningen är att hundägarna ska kunna hjälpa till i kampen mot inbrotten och bidra till tryggare bostadsområden.

– Som hundägare är man ute väldigt mycket och alla tider på dygnet. Är hunden dålig i magen också mitt i natten. Vi hundägare har möjligheten att se saker, säger Salembon Agneta Duvenius som också ordförande i Norsborgs Lokala Kennelklubb.

Agneta Duvenius, Norsborgs Lokala Kennelklubb, NOS

Agneta Duvenius kommer att hålla koll i Salem där hon bor. Foto: Anders Björklund

Antal Inbrott i Botkyrka

Loading...

Loading…


Polisen Kerstin Malm som startade utbildningen som nu sprider sig som ivriga hundtassar över landet är noga med att poängtera att hundägarna inte ska släppa hunden på någon misstänkt. Det får bara polisen göra. NOS handlar istället om att ta till vara på hundägarnas ögon och öron. En del i utbildningen är signalementslära.

ANNONS

– Titta gärna efter saker som är särskiljande. Många inbrottstjuvar är klädda i svart. Men det kan finnas detaljer eller text på kläderna som går att särskilja. Andra saker kan vara en speciell gångstil.

Antal inbrott i Salem

 

Loading...

Loading…


Kolla riktningen på tjuvarna

En jacka kan dock en inbrottstjuv som flyr lätt kasta av sig i farten.

– Titta gärna på vad personen har för skor. Det är något man inte byter i första taget. Och titta gärna också åt vilket håll de misstänkta tar vägen. Om polisen rycker ut har de chans att stöta på den misstänkte på vägen.

Thomas Brühl, Stöldskyddsföreningen, Kerstin Malm, pristagare, Lina Nilsson, Stöldskyddsföreningen. NOS

Kestin Malm fick motta pris från Stöldskyddsföreningen i höstas för utbildningen Nos. Vid sidan av henne Thomas Brühl och Lina Nilsson från Stöldskyddsföreningen. Foto: Stöldskyddsföreningen

Den som misstänker att inbrott är på gång ska ringa 112. Men mycket av det hundägarna ser som inte är akut kan rapporteras in via 112 eller genom polisens tipslåda på nätet .

– Du kanske ser en bil som står konstigt parkerad. Det kan vara så att den är stulen och lämnad. Ta reg-numret på den och rapportera det.

Droghandel

Ögonen och öronen som hundägarna kan bidra med gäller alltså inte bara inbrott utan kan också gälla annat, till exempel droghandel eller personer som använder narkotika i en park eller på andra ställen.

I Sverige finns 700 000 hundägare. Men även folk utan hund är välkomna på utbildningarna.

Stort intresse i Botkyrka

– Intresset i Botkyrka var stort. Det talas redan om ett nytt ubildningstillfälle. Det här är något som sprider sig över landet, säger Kerstin Malm.

Salembon Agneta Duvenius tycker att hon fick värdefull information på utbildningen, även om hon kände till en del innan. Hon berättar att fler Salembor fanns på plats, inte bara Botkyrkabor.

– Det känns bra att kunna bidra till tryggheten, säger hon.

ANNONS