Tre inbrott på fyra dagar i Östra Bällsta

Vid två av de tre inbrotten hade tjuven tagit sig in genom köksfönstret.
Vid två av de tre inbrotten hade tjuven tagit sig in genom köksfönstret.
Mellan onsdag och lördag i förra veckan har tre radhus i Östra Bällsta utsatts för inbrott.
I två fall har tjuvarna gått in genom köksfönstren.
– Försök att ordna fönsterlås så att de inte kan öppna fönstret utifrån, säger Vallentunas kommunpolis Stefan Dahlgren.

Om Vallentuna förskonades från inbrott under sportlovet tycks tjuvarna ha kommit igång igen. Åtminstone i Östra Bällsta, där det i förra veckan skedde tre radhusinbrott på vara fyra dagar.

• Det första inbrottet ägde rum i onsdags på Fritzbergsvägen och upptäcktes när ägaren till huset kom hem vid 20-tiden. Ett fönster i altandörren var uppbrutet. När anmälan gjordes var det ännu inte klart hur mycket som stulits mer än parfym.

• Dagen därpå hände samma sak på Zetterlunds väg. Huset hade stått tomt under dagen och ägaren upptäckte vid hemkomsten 18.30 att ett köksfönster var krossat. Stöldbytet ska ha varit smycken.

• Samma metod användes under ett inbrott i lördags på Kragstalundsvägen. Ägarna kom hem vid midnatt och såg då att köksfönstret var krossat. Balkongdörren var öppen och ett kassaskåp var uppbrutet. Även denna gång var det smycken som stals.

I alla tre fallen har husen stått tomma i sex sju timmar.

Vad kan man göra för att skydda sig?

– Försök att få fart på er grannsamverkan och var aktiv där, råder Stefan Dahlgren. Ring 112 om man misstänker inbrott. Håll ögonen öppna och tipsa oss om man ser något som avviker. Och försök ordna fönsterlås, så att de inte kan öppna fönstret utifrån när det krossats utan får klättra in genom det skadade glaset.