Inbrott skapar oro på boendet Vasen

Under året har inbrottstjuvar tagit sig in vid tre olika tillfällen både i kassaskåp och i nyckelskåp på äldreboendet Vasen.
Under året har inbrottstjuvar tagit sig in vid tre olika tillfällen både i kassaskåp och i nyckelskåp på äldreboendet Vasen.
Förra veckan bröt sig tjuvar in på äldreboendet Vasen på Kadettgatan.

Det var det tredje inbrottet – på knappt ett år.

Nu har oroliga anhöriga börjat plocka med sig de äldres värdesaker hem.

Natten till måndag smög sig någon fram till ytterdörren på äldreboendet Vasen, bröt upp den och tog sig in på det låsta kontoret.

Efter att ha genomsökt rummet noggrant bröt tjuvarna upp ett nyckelskåp och stoppade på sig ett antal nycklar till fastigheten, tre kameror och ett flertal tjänstemobiler.

– Vi ser väldigt allvarligt på det. Men inga av de boendes nycklar har stulits, och tjuvarna har inte varit inne hos någon, säger verksamhetschef Gabriella Rodling.

Under förra måndagen var tekniker på plats för att säkra spår. Inga brytmärken hittades på skåpet, som har både kodlås och ett nyckellås.

Och det var inte första gången som äldreboendet haft påhälsning av tjuvar.

Redan några veckor efter att Attendo tog över boendet i slutet av februari förra året tog sig någon in i kassaskåpet på det låsta kontoret.

Ingen åverkan hade gjorts på dörren in till kontoret så man misstänker att tjuven haft tillgång till en nyckel och kod till skåpet.

Enligt polisanmälan stals en guldring och kontanter.

Ett halvår senare, den 1 november, upptäckte en anhörig att hennes mammas två vigselringar och två halskedjor i guld, som förvarats i ett kassaskåp på kontoret, var borta.

Även den här gången kom tjuven in i kassaskåpet utan att behöva bryta upp det.

– Polisen sa till oss att det är svårt att ta sig in i kassaskåpet. Men också att vill man in så tar man sig in, säger Gabriella Rodling.

Efter det här har vi ändrat våra rutiner och vi gör allt för att de som bor här och deras anhöriga ska kunna känna sig trygga.

Dosan till ytterdörren har nu kodats om och alla anhöriga har fått nya nycklar.

Men oron finns kvar.

En anhörig som hört av sig till Lokaltidningen Mitt i berättar hur hon och flera andra anhöriga börjat plocka med sig värdesaker hem och att de känner sig otrygga.

– Man tänker ”Inte igen!”. Jag känner inte att min mamma är ett dugg skyddad, säger hon.

Hon efterlyser bättre säkerhet och att man skaffar kameraövervakning utanför boendet eller en vakt som sitter i dörren på nätterna.

Man tänker ’inte igen’. Jag känner inte att min mamma är ett dugg skyddad.Anhörig till boende på Vasen

Fakta

Inbrott i bostäder på Norrmalm

Under januari i år skedde tio inbrott i bostäder på Norrmalm.

I januari i fjol anmäldes däremot bara tre inbrott.

Flest inbrott 2012 gjordes under mars–april då det skedde tio inbrott per månad.

Tjuvarna härjade även mycket under juli och november månad då tolv respektive 15 olika ställen på Norrmalm drabbades av inbrott.

Källa: Brotts förebyggande det