ANNONS

Ett inbrott var tredje dag på Kungsholmen

Peter Enell, polis
Peter Enell arbetar för att få igång mer bosamverkan för att förhindra inbrott.
Medan inbrotten på Norrmalm och Östermalm ökade kraftigt under 2017 klarade Kungsholmen sig bättre.
125 fullbordade inbrott i lägenheter och villor samt 48 inbrottsförsök polisanmäldes på Kungsholmen och Essingeöarna under 2017.
– Det är mycket låga lägenheter med balkonger på baksidan som drabbas, säger kommunpolis Peter Enell.
ANNONS

Under förra året kom flest anmälningar om inbrott in till polisen under de mörka månaderna november och december. Även juli var en månad med extra många anmälningar på Kungsholmen och Essingeöarna.

Antalet anmälningar, 173 stycken 2017, var nästan exakt lika många som under 2016, 171 stycken. På både Norrmalm och Östermalm ökade däremot anmälningarna kraftigt.

– Det är svårt att säga vad det beror, säger Peter Enell

Klart är att många lägenheter som drabbats i alla tre stadsdelar ligger i fastigheter från 40-, 50- och 60-talen.

– Där är det ofta äldre dörrar. Ibland hittar tjuvarna vissa specifika svagheter och då blir det fokus på den typen av inbrott, säger han.

Lägenheter belägna längst ner är också extra utsatta. Särskilt om de har balkonger eller altan på baksidan.

– Det är vanligt att tjuvarna går in via fönster och balkongdörrar. Ofta slår de sönder ett fönster och öppnar på insidan om det inte finns fönsterlås.

Ligor bakom många inbrott

Det är svårt för polisen att ta fast inbrottstjuvar. Ett antal gripanden under 2017 gör ändå att man har en bild av vilka det är som ligger bakom brotten.

– Det är både personer från Sverige, mer traditionella inbrottstjuvar och missbrukare. Men också ligor som kan gå in i ett trapphus och bryta tre dörrar på samma våningsplan, säger Peter Enell.

ANNONS

Polisen lägger också ner mycket tid på förebyggande arbete. En av de viktigaste metoderna är att engagera fler i bosamverkan.

Polisen skickar idag ut information till över 20 000 lägenheter samt 435 bostadsrättsföreningar och fastighetsbolag på Kungsholmen, Norrmalm och Östermalm.

– Vi ser en ökning av utländska ligor i hela Sverige och då krävs det att man startar upp samverkan och börja tänka på skydd och säkerhet. I förlängningen kommer det att ge resultat, säger Peter Enell.

Startat Facebook-grupp för kvarteret

En som börjat engagera sig för tryggheten i det egna området är Björn i Vasastan. I september 2016 var han med om ett inbrottsförsök i den egna lägenheten.

– Det ringde på dörren. Genom titthållet såg jag att det var två killar jag inte kände igen. Jag öppnade aldrig dörren men lite senare hörde jag hur de började bryta dörren. Då skrek jag genom dörren och lyckades skrämma bort dem, berättar Björn.

Björn och Erik har startat en Facebook-grupp för att förhindra inbrott i kvarteret. Foto: Stefan Källstigen

Varnar och informerar

Facebook var då inget som Björn använt sig av men efter inbrottsförsöket startade han en trygghetsgrupp för grannar i området. Idag har gruppen 89 medlemmar i över 30 olika boföreningar. Målet är att få ner brottsligheten i det egna bostadsområdet.

– Gruppen ökar medvetenheten om problemet och man får personlig kontakt med personer i andra föreningar, säger Björn.

I gruppen delas statistik från polisen, information från Stöldskyddsföreningen, teknik som kan förhindra brott och information om kriminella aktiviteter i området.

Hans vän Erik är en av de som gått med i gruppen.

– Många ropar på fler poliser men det finns mycket man kan göra själv, säger han.

Antal anmälda inbrott och inbrottsförsök i bostad på Kungsholmen och Essingeöarna

Källa: Polisen

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Kungsholmen direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.