ANNONS

Inbrott upptäcks efter semestern

Nu slår inbrottstjuvar till mot nästan fyra bostäder om dagen i söderort. Och enligt polisen är mörkertalet stort.

– Många är på semester och har inte kunnat anmäla inbrott för att de inte har upptäckt det än, säger Erik Asplund, kriminalinspektör vid Söderortspolisen.
ANNONS

Söderort har drabbats av många inbrott den senaste tiden. Mellan den 1 och den 27 juli har tjuvar slagit till mot 105 adresser och enligt polisen lär fler anmälningar ramla in efter att folk har kommit hem från semestern.

Normalt sett är det de mörka månaderna som är tjuvarnas högtid, men i sommar har det varit ovanligt många inbrott.

– Helt klart är att det brukar vara lugnare på sommaren, men i sommar har det varit en ökning, säger Erik Asplund.

Var i söderort tjuvarna rör sig går i vågor. I början av juli ökade antalet inbrott i Globen- och Älvsjöområdet, men på senare tid är det Farsta lokalpolisområde som har varit mest utsatt.

– Det är framförallt Sköndal, Hökarängen och Tallkrogen som har drabbats. Man passar på när folk är på semester, säger Henrik Nilsson på polisen i Farsta.

Övervägande har det handlat om lägenhetsinbrott. Mellan den 1 och 27 juni har tjuvar lyckats ta sig in i 57 lägenheter. I 13 fall har de försökt men inte kommit in eller blivit avbrutna. Samtidigt har det begåtts 27 fullbordade villainbrott och åtta misslyckade försök.

Främst är det lägenheter som ligger på översta våningen som har haft inbrott. I flera fall har tjuvar gjort så kallade dubbelinbrott, att man bryter upp två dörrar samtidigt. Godset har mestadels varit laptops och smycken.

Nu uppmanar polisen till vaksamhet – deras största chans att gripa en tjuv är på bar gärning.

– Vi behöver allmänhetens ögon för att kunna ta de här personerna. Det är ett brott som är väldigt svårt att bevaka, det är så stora områden, säger Erik Asplund.

ANNONS

Grannsamverkan är ett av de mest effektiva sätten att förhindra inbrott. Marie-Louise Gunnarsson har länge varit engagerad i sitt villaområde i Sköndal.

– Vi hjälper varandra att hålla koll. Om det kommer en främmande bil tittar vi på den och om de känner sig obekväma så åker de iväg igen. Sen säger vi till varandra om vi ska bort och hjälper varandra med till exempel posten, att klippa gräs och hänga tvätt. Så det ser ut som att någon är hemma, säger hon.

Marie-Louise Gunnarsson, som ansvarar för Grannsamverkan, menar att inbrotten periodvis skapar en oro i området. ”Speciellt när det har varit ett nytt inbrott, då går man mycket mer på tå”, säger hon.

Helt klart är att det brukar vara lugnare på sommaren, men i sommar har det varit en ökning. Erik Asplund

Fakta

Här har det varit inbrott i juli:

Här är några av de adresser som tjuvarna har slagit till på under juli månad:

Pukslagargatan, Älvsjö.

Långbrovägen, Älvsjö.

Västerängsvägen, Älvsjö.

Bastuhagsvägen, Enskede.

Bäckaskiftsvägen, Enskede.

Bordsvägen, Gubbängen.

Kärrtorpsvägen, Kärrtorp.

Bagarfruvägen, Sköndal.

Formbrödsvägen, Sköndal.

Lingvägen, Hökarängen.

Källa: Polisen

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Söderort – Bandhagen Årsta Högdalen direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.