ANNONS

Våg av inbrott i villor och lägenheter

tjuv
Altandörren är en vanlig väg in för tjuven, hos radshu- och villaägare.
Bostadsinbrotten har ökat rejält, både i Skärholmens stadsdel och Hägersten-Liljeholmen, i slutet av november. Polisen uppmanar grannar att hjälpas åt för att hålla tjuvarna borta.
ANNONS

Att komma hem till en uppbruten dörr eller ett sönderslaget fönster och se sina ägodelar spridda över golven är en ovanligt trist upplevelse. Så här års drabbar det fler än under ljusare årstider. Under slutet av november ökade antalet bostadsinbrott rejält, i både Skärholmens stadsdel och Hägersten-Liljeholmen.

– Det har helt klart skett en ökning jämfört med tidigare i höst. Däremot är inbrotten inte fler än under samma tid förra året, säger Mikael Sundberg, kommunpolis vid Skärholmspolisen.

Områden som drabbats extra hårt är Bredäng, med flera lägenhetsinbrott på bara några få dagar, och Mälarhöjden med flera inbrott och försök till inbrott i villor. Också radhus i Vårberg och Hägersten har haft inbrott under de senaste dagarna, liksom lägenheter i Aspudden och på Hägerstensåsen.

– Det här är vad som hänt under bara ett par dygn. Det är såklart mycket, och det är otroligt kränkande för folk när andra rotar runt bland deras tillhörigheter. Däremot är det inte oväntat med tanke på årstiden, säger Mikael Sundberg.

De flesta bostadsinbrott förblir ouppklarade – det är sällan någon tjuv ens grips och om de grips leder det sällan till åtal, eftersom bevisläget ofta är svagt. Desto viktigare är då det förebyggande arbetet. Polisen uppmanar människor att grannsamverka, eftersom det har visat sig vara effektivt för att minska antalet inbrott.

– Gå ihop med grannarna i ditt område och prata med dem innan du reser bort så att de kan hålla koll på din bostad. Undersökningar visar att det minska inbrotten med 26 procent, säger Mikael Sundberg som också anser att det är en god idé att installera larm i bostaden.

– Om det finns två likvärdiga bostäder och det ena har larm är det uppenbart vilket tjuven väljer. Det har vi erfarenhet av, säger han.

Han tipsar också om en webbsidan samverkanmotbrott.se där det finns information om hur man håller tjuven borta från sin bostad.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Söderort - Liljeholmen Älvsjö Hägersten direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.