ANNONS

Inbrotten i Järfälla ökade mest i länet

Polisens brottsplatstekniker har haft fullt upp det senaste året. Bild från i somras.
Polisens brottsplatstekniker har haft fullt upp det senaste året. Bild från i somras.
Att det varit fler inbrott än vanligt i Järfälla under året är ingen nyhet – men när året börjar nå sitt slut och siffrorna kan börja sammanställas visar det sig att Järfälla är den kommun som sett den kraftigaste ökningen i hela länet. Men polisen kan inte förklara ökningen, eller varför den drabbat Järfälla så hårt.
ANNONS

Järfälla verkar befinna sig i centrum av en stor inbrottsvåg – när inbrotten stått still eller backat i delar av landet har de ökat kraftigt i Stockholms län. I år begicks ungefär hälften av Sveriges inbrott i Stockholms län. I länet är det norrort som drabbats hårdast, och av norrortskommunerna är det värst i Järfälla. Även delar av Västerort och Roslagen har haft särskilt många inbrott i år.

Förra året hade 234 inbrott anmälts i Järfälla fram till den 18 december, i år är motsvarande siffra 434 – en ökning med 85 procent. Vad ökningen beror på är inte klarlagt, och heller inte varför den drabbat vissa kommuner hårdare än andra. Klart är att hela länet är attraktivt för tjuvarna. Här finns många bostäder och det är lätt att vara anonym.

– Det kan bero på att det finns bra kommunikationer i eller till länet, eller att inbrottstjuvarna vet att mycket av polisens resurser går åt till grövre brottslighet, som skjutningar, säger Lennart Lindholm som är gruppchef för polisens brottsplatsundersökare.

Polisen: Så skyddar du dig från inbrott i jul


Karta: Här slog inbrottstjuvarna till

Markörerna indikerar en gata där ett inbrott eller försök till inbrott anmälts. Ju mörkare färg, desto fler anmälningar. Om du klickar på en markör får du också en siffra på antalet anmälningar.

ANNONS

Internationella ligor blir vanligare

Samtidigt har polisen noterat ett trendbrott. Länge har inbrotten begåtts framför allt av lokala ungdomar, missbrukare och internationella ligor. Men de senaste åren har de internationella ligorna utgjort en allt större andel av gärningsmännen. De reser till Sverige från bland annat Balkan och Östeuropa och begår brott.

– Vår uppfattning är att kanske sextio, sjuttio procent av gärningsmännen är inresta. Det är svårt att ge en exakt siffra, men vi har gjort en del undersökningar och ser på de som grips, säger Lennart Lindholm.

Att en allt större del av brotten begås av ligor innebär också att de är svårare att fånga. Många är seriebrottslingar och har flera identiteter. De är helt enkelt proffs på inbrott och gör få misstag.

– Man lämnar ogärna skospår, sätter på sig strumpor över skorna. De har ofta handskar med sig, de försöker göra det så pass proffsigt som möjligt. De stjäl framför allt mindre saker, som smycken, guld, kontanter, liten och dyr elektronik, säger Lennart Lindholm.

En del av brottsoffren vill flytta

Polisen besöker i princip alla som blir utsatta för inbrott, och försöker förutom att genomföra en undersökning, också informera om hur man kan skydda sig i framtiden. Men ändå är Lennart Lindholms känsla att polisen inte riktigt räcker till när den grova brottsligheten konkurrerar om polisens resursers.

– Många brottsoffer blir chockade och lever med det länge. En del vill byta bostad och flytta. Man funderar på om man vill att barnen ska gå hem själva från skolan och riskera att möta en inbrottstjuv? Det blir en otrygg tillvaro och det är tråkigt att det är så. Det är viktigt att man försöker fortsätta leva ett så normalt liv som möjligt, säger Lennart Lindholm.


Brottsutvecklingen

Håll musen över markörerna för att se detaljerade siffror, eller tryck på kommunernas namn för att sortera ut dem.

 

Fakta

De 10 mest inbrottsutsatta gatorna i Järfälla

Siffran inom parentes anger hur många anmälningar om inbrott eller inbrottsförsök som gjorts på gatan i fråga under 2017.

 1. Sångvägen (11)
 2. Frihetsvägen (9)
 3. Arrendevägen (7)
  Aspnäsvägen (7)
  Folkungavägen (7)
  Högbyvägen (7)
  Vasavägen (7)
 4. Sunnanvindsgränd (6)
 5. Andebodavägen (5)
  Berghemsvägen (5)
Källa: Polisen
ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Stockholm direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.