Inbrotten minskade i år

Bostadsinbrotten minskade i Stockholms län under första halvåret 2016 – även i Nacka kommun. En anledning kan vara att det har blivit svårare att bryta sig in i bostäder.

I Nacka kommun anmäldes 112 inbrott under första halvåret 2015. Under samma period i år anmäldes 101 stycken, alltså en lite minskning. Det visar färsk statistik från Brottsförebyggande rådet.

– Det är glädjande att den här typen av brott minskar och trevligt att för en gångs skull ha positiv statistisk, säger Lars Byström, presstalesperson vid Stockholmspolisen.

Trenden ser likadan ut i hela länet där det anmäldes 2970 inbrott under januari-juni 2015 jämfört med 2720 under samma period 2016.

Men även om siffrorna är glädjande kan Lars Byström inte lova att det är en trend som kommer att hålla i sig.

– Min erfarenhet är att det kan se bra ut en dag och mindre bra ut i morgon. Vi får helt enkelt se hur det ser ut om ett år igen, säger han.

Ändå är minskningen knappast bara en ren tillfällighet tror Lars Byström. En stor anledning är troligen att det helt enkelt har blivit svårare att bryta sig in i bostäder.

– Gemene man har blivit mer uppmärksam och noggrann med att ha säkerhetsdörrar och bra fönster på bottenplan. Sen i all nybyggnation i regionen så tänker man på säkerheten redan från början. För i tiden kunde man i princip öppna en dörr med ett kreditkort, det går inte längre, säger han och tillägger:

– Men det bästa skyddet är att ha bra grannar som är uppmärksamma.