ANNONS

Inbrotten minskar i Järfälla och Upplands-Bro

Inbrotten minskar.
Inbrotten minskar.
Antalet inbrott har halverats i Upplands-Bro och minskat med en tredjedel i Järfälla.
ANNONS

I hela Stockholms län anmäldes under första halvan av 2016 2720 bostadsinbrott. Det var en liten minskning jämfört med samma period i fjol då anmälningarna låg på 2970 inbrott, enligt färsk statistik från Brottsförebyggande rådet.

I Upplands-Bro har 26 inbrott anmälts under första halvåret, vilket nästan är en halvering jämfört med samma period förra året då 48 inbrott anmäldes.

I Järfälla ser trenden likadan ut. Här anmäldes 76 inbrott under första halvåret, jämfört med 114 förra året, vilket är en minskning med 33 procent.

– Det är glädjande att den här typen av brott minskar och trevligt att för en gångs skull ha positiv statistisk, säger Lars Byström, presstalesperson vid Stockholmspolisen.

Men han kan inte lova att det är en trend som kommer att hålla i sig.

– Min erfarenhet är att det kan se bra ut en dag och mindre bra ut i morgon. Vi får helt enkelt se hur det ser ut om ett år igen.

Han ser ett par anledningar till varför inbrotten har minskat.

– Vi gjorde en satsning mot inbrottstjuvar för ett par år sen och det arbetssättet fortsätter vi ju med. När det kommer ett larm så sätter vi in bra resurser. Vi har helikopterbasering i regionen som kan användas, hundar och ett mål att tekniker ska vara på plats inom ett dygn.

En kanske ännu större anledning till minskning är, enligt Lars Byström, att det helt enkelt har blivit svårare att bryta sig in i bostäder.

ANNONS

– Gemene man har blivit mer uppmärksam och noggrann med att ha säkerhetsdörrar och bra fönster på bottenplan. Sen i all nybyggnation i regionen så tänker man på säkerheten redan från början. För i tiden kunde man i princip öppna en dörr med ett kreditkort, det går inte längre, säger han och tillägger:

– Men det bästa skyddet är att ha bra grannar som är uppmärksamma.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Järfälla direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.