ANNONS

Inbrotten ökade kraftigt

Ove Löfgren och Mikael Ahoniemi cirkulerar i Huddinge kommun med Grannstöd Huddinges bil. När den syns håller tjuvarna sig borta.
Ove Löfgren och Mikael Ahoniemi cirkulerar i Huddinge kommun med Grannstöd Huddinges bil. När den syns håller tjuvarna sig borta.
Bostadsinbrotten ökade kraftigt under sommaren i Huddinge. Antalet nästan fördubblades jämfört med förra sommaren.

Flest inbrott skedde i villor.
ANNONS

Inbrottstjuvarna har varit aktiva i Huddinge i sommar. 69 bostadsinbrott anmäldes, en ökning med hela 97 procent jämfört med samma period förra året. Det visar statistik Lokaltidningen Mitt i har tagit del av.

– Det är kränkande för den som drabbas och det är allvarligt, säger Anna Schelin, brottsförebyggare vid närpolisen i Huddinge.

Anna Schelin tror att ökningen till stor del kan förklaras av att inbrotten kommer och går i vågor.

– Det kan bland annat vara på grund av att olika ligor drar fram. Men vi har inte kunnat se något speciellt mönster i sommar, säger hon.

Fördelningen mellan lägenhets- och villainbrott varierar. Mellan den 1 juni och den 17 augusti gjordes 55 villainbrott och 14 lägenhetsinbrott.

Mest anmärkningsvärt är att åtta hushåll har haft besök av tjuvar trots att de haft larm installerade. Vid hälften av fallen har larmet inte utlösts. Anna Schelin tror att tjuvarna har tagit sig in i rum som saknar larm, eller klättrat upp och tagit sig in på olarmade övervåningar.

Tjuvarna har använt sig av flera olika metoder för att ta sig in i bostäderna.

– De har sparkat sönder nederdelen på altandörren och krupit in, en så kallad kattlucka, plockat bort hela fönsterramen, klättrat upp för stegar, kastat in stenar genom fönstret, och brutit upp fönster och dörrar.

Anna Schelin uppmanar folk att vara vaksamma på främmande personer och aktiviteter i grannskapet. Men allra viktigast är det sociala samspelet.

ANNONS

– Ett av de bästa skydden är grannsamverkan där grannarna hjälps åt när någon reser bort, i kombination med ett bra lås och ett larm som grädden på moset, säger hon.

Hon får medhåll av Thomas Hanbo, som är ordförande för Grannstöd Huddinge. Han betonar att grannsamverkan blir som ett extra vakande öga.

– Jag tror att det finns en större misstänksamhet och rädsla bland tjuvar mot bostadsområden med grannsamverkan, säger han.

Risken för att få inbrott kan minska med så mycket som 26 procent med hjälp av grannsamverkan, enligt Brottsförebyggande rådet.

Sedan tio år tillbaka har Grannstöd Huddinge cirkulerat i både västra och östra Huddinge.

Två av dem som sitter bakom ratten är Ove Löfgren och Mikael Ahoniemi.

– Jag gick med för tio år sedan av ren nyfikenhet. Det var en chans att få se alla gator. Sedan är det för en god sak. Genom att vi syns vet tjuvarna att de ska hållas sig borta, säger Ove Löfgren.

Fakta

Fyra sätt att hålla tjuvar borta

1. Titta på grundskyddet av din bostad och fundera över hur tjuvarna kan ta sig in.

2. Skaffa en timer till lampor och radio så att det skapar en osäkerhet om huruvida någon är hemma eller inte.

3. Gå fram och hälsa på främlingar på din gata, eller fråga dem om du kan hjälpa till. Då vet eventuella tjuvar att de är iakttagna.

4. Förvara redskap och verktyg så att de inte kan användas som hjälp att ta sig in. Stegar bör vara fastlåsta om de förvaras utomhus.

Källa: polisen.se

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Huddinge direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.