Inbrotten ökade med 140 procent

Antalet inbrotten i Värmdö har ökat stort den senaste tiden. Årets första tre månader inträffade hela 24 inbrott.

Året innan inträffade tio inbrott under samma period.

Ökningen är hela 140 procent. Men enligt polisen var förra årets nedgång i antalet inbrott ett undantag.

Fritidshus har länge varit tjuvarnas favoritmål i Värmdö kommun.

Trots det är det nu villor som har drabbats hårdast i kommunen.

– Inbrotten i fritidshus har gått ner av någon märklig anledning. Det kan vara så att tjuvarna tycker det är mer lukrativt att gå in i villor jämfört med sommarhus.

Men det kan också vara en fördröjning av inbrottsanmälningarna, eftersom inbrotten upptäcks först när folk åker ut till fritidshusen, säger Kjell Larsson, verksamhetsplanerare på polisen.

Den risk som tjuvarna tar är ganska låg – uppklarandegraden är så här långt i år 3,2 procent för stölder. Målet är att klara upp 3,3 procent.

– Det är väldigt svårt att klara upp inbrott. Det händer att vi kan koppla samman personer till flera inbrott i efterhand. Men helst så vill vi på polisen kunna förebygga så att det inte händer alls, säger Kjell Larsson.

Någon speciell anledning till att stölderna i Värmdö gick ner förra året och ökade i år igen ser han inte.

– Men hittar tjuvarna ett område som de märker att det funkar bra i så får man intryck av att de avverkar området. Vi har inte ändrat något större i vårt arbete. Antalet inbrott går upp och ner, och griper man några tjuvar så går det ner ett tag, säger han.

Stöldgodset är oftast sådant som går lätt att ta med sig.

– Det som stjäls är det som tjuvarna kan bära med sig, som guld, bärbara datorer, mobiler och kontanter. Tv-apparater låter man oftast stå. Det händer att det stjäls vitvaror också, men då krävs mer planering och tid för tjuvarna.

Det går att försvåra för tjuvarna, men att helt skydda sig är svårt, enligt Kjell Larsson.

– Grannsamverkan mot tjuvar är en klassisk åtgärd. Om man ser två-tre personer på sin gata, och sedan märker att en person står ensam kvar och väntar och vaktar, då kan man ringa oss, för då är det nästan säkert ett inbrott på gång, säger han.

Fakta

24 inbrott

Fullbordade inbrott/ försök till inbrott i villa och lägenhet första kvartalet:

2009: 15

2010: 25

2011: 10

2012: 24

Källa: Polisen