Inbrotten ökar i semestertider

Thomas Fahlander tar en promenad med sin assistent Johan. Thomas är inte orolig för inbrott på sommaren. ”Min hund vaktar och skäller på allt”, säger han
Thomas Fahlander tar en promenad med sin assistent Johan. Thomas är inte orolig för inbrott på sommaren. ”Min hund vaktar och skäller på allt”, säger han
Receptionen i Mörby centrum är öppen tre timmar i veckan.
Receptionen i Mörby centrum är öppen tre timmar i veckan.
På sommaren tar polisen i Danderyd semester. Samtidigt ökar antalet stölder och villainbrott.

– Folk tycker att det är synd när vi syns mindre, säger Daniel Lövdahl, närpolisbefäl.

Under sommarmånaderna juli och augusti ökar antalet anmälda bostadsinbrott i Danderyd markant.

2011 skedde tre gånger så många inbrott i juli och augusti jämfört med exempelvis maj. Samma trend gäller för länet i stort. Dessutom var juni och augusti de två värsta månaden för stöldbrott i fjol enligt statistik från Brottsförebyggande rådet (Brå).

Trots det är det färre närpoliser som jobbar i området och som syns ute på gator och torg när det är semestertider. Polisexpeditionen i Mörby centrum har öppet sammanlagt tre timmar per vecka under sommaren.

– Det är alldeles för lite, säger Stocksundsbon Nanna Qwerin, 35. Jag tänker på inbrottsrisken det väldigt ofta, särskilt när man vet att polisen sällan tar fast inbrottstjuvar.

Hennes oro bekräftas av uppgifter från Brå. Enligt deras statistik klaras få bostadsinbrott upp och det finns sällan några misstänkta.

Närpolisbefälet Daniel Lövdahl medger att det blir en sämre service till allmänheten under sommarmånaderna men påpekar också att när folk anmäler brott ringer de snarare 112 eller 114 14 än att gå bort till polisstationen. Men Daniel Lövdahl bekräftar också att sommaren innebär en riskperiod. Många människor lämnar sina hus i längre perioder då.

Mitt på dagen, mitt i juni, är västra Danderyds villakvarter snudd på tomma. De få människor som Lokaltidningen Mitt i stöter på känner sig trygga i kvarteret även om de sällan eller aldrig ser några poliser här. I vart och vartannat gathörn sitter skyltar om grannsamverkan mot brott.

– Vi låser såklart dörrarna och har larm, det tror jag de flesta i kvarteret har, säger Eva Delmar, som är ute och rastar hunden.

– Jag blev faktiskt vittne till ett inbrott här för något år sedan och då är det klart att man tänker lite extra på säkerheten efter det.

Thomas Fahlheden är också på promenad med sin hund. Hans Jack Russel är det enda skydd man behöver mot inbrottstjuvar och skäller på allt, berättar han.

– Jag har aldrig haft några inbrott heller.

Daniel Lövdahl säger ändå att de flesta han stött på tycker att det är tråkigt när polisen inte cirkulerar lika mycket som de brukar.

– Jag har en känsla av att vi är ganska omtyckta i Danderyd.

Fakta

Syns polisen tillräckligt mycket i Danderyd?

Nanna Qwerin, Stocksund:

”Jag har bott här i ett år och nästan aldrig sett till polisen. Såklart hade det varit bättre om närpolisen utökade sin närvaro.”
Johan Hjalminen, Stocksund:

”Jag tänker inte på det så mycket. Jag ser aldrig poliser hemma i Stocksund men känner mig trygg ändå”.
Christer Steinwall, Stocksund:

”Jag har inte sett till några poliser de senaste åren, men tycker det är viktigt att de syns. Nu litar jag mer på att grannarna håller koll”.
Christian Kairus, Åkersberga:

”Jag jobbar i Mörby Centrum och har aldrig sett några poliser här. I Åkersberga ser vi polisen varje vecka”.