Inbrotten ökar rekordartat på Södermalm

Björn Danielsson har bott på inbrottsdrabbade Drakenbergsgatan i 30 år. För att göra det svårare för tjuven har han köpt en ny säkerhetsdörr för 15 000 kronor med fyra låskolvar och låskåpa.
Björn Danielsson har bott på inbrottsdrabbade Drakenbergsgatan i 30 år. För att göra det svårare för tjuven har han köpt en ny säkerhetsdörr för 15 000 kronor med fyra låskolvar och låskåpa.
Drakenbergsgatan där Björn Danielsson bor hade flest inbrott per 100 meter från 2014 till början av april i år.
Drakenbergsgatan där Björn Danielsson bor hade flest inbrott per 100 meter från 2014 till början av april i år.
Inbrottsutvecklingen på Södermalm.
Inbrottsutvecklingen på Södermalm.
Antal inbrott per 100 meter.
Antal inbrott per 100 meter.
Bostadsinbrotten slog rekord förra året – både på Södermalm och i resten av innerstan. Få av brotten klaras upp. Polisen ska nu satsa på grannsamverkan – och cyklande volontärer – för att försöka stoppa utvecklingen.

Mitt i har kartlagt vilka av Södermalms gator som är hårdast drabbade av inbrott – per meter.

Dörren står på vid gavel. Lådor är utdragna och sakerna ligger utspridda på golvet. Arvegods, kontanter och smycken är borta – för att i de flesta fall aldrig ses igen.

Detta är en vanlig syn vid bostadsinbrott – något som ökat dramatiskt på Södermalm och resten av innerstan de senaste åren.

Nästan varje dag under 2015 anmälde ett hushåll i Södermalms stadsdelsområde att de utsatts för bostadsinbrott, en ökning med 44 procent på ett år. Även under de första månaderna under 2016 verkar den negativa trenden hålla i sig, enligt polisen.

Den gata som har drabbats hårdast av inbrott de senaste åren är Drakenbergsgatan. Björn Danielsson har bott här i 30 år. För två månader sedan skaffade han och flera grannar i trappuppgången säkerhetsdörr.

– Den har fyra låskolvar, så att den ska vara svårare att bryta upp.

Björn Danielsson berättar att han hört att det varit en del inbrott på gatan den senaste tiden.

– Särskilt rädd är jag ändå inte. Men jag skulle gärna vilja se fler poliser synliga på gatorna.

Anders Lindberg, kommunpolis på Södermalm, säger att bostadsinbrott är en prioriterad fråga för polisen.

– Vi tittar på inbrott varje dag. Problemet är att om vi inte har tagit tjuvarna med handen i kakburken är det svårt att kunna gripa någon.

Varför ökar inbrotten?

– Ja, det är svårt att säga. Det vi ser är att det är allt fler människor som är utbildade i hantverket. För ett par år sedan var det vanligt att man bröt upp dörrar. Nu jobbar allt fler med låsslungor, det ser mer organiserat ut. Även om bryttjuvarna fortfarande finns kvar.

Låsslunga, alltså att tjuven går in genom brevlådeinkastet för att låsa upp dörren, är ett modus som blivit allt vanligare.

– Här på Södermalm finns det ett gammalt fastighetsbestånd, där dörrar lås och fönster är därefter. Att sätta på en låskåpa är ett enkelt sätt att skydda sig, säger Anders Lindberg.

Enligt polisen är viktiga delar för att stoppa inbrott det förebyggande arbetet och grannsamverkan. Enligt statistik från Brottsförebyggande rådet, BRÅ, minskar grannsamverkan brottsligheten med upp till en fjärdedel.

– Jag skulle önska att det kan få större genomslag även här i innerstan, säger Anders Lindberg.

I höst planerar Södermalmspolisen att ha ett extra fokus på inbrottsutsatta områden och öka grannsamverkan där. Man tittar även på att utbilda cyklande volontärer, som ska förebygga brott genom att vara extra ögon och öron till polisen ute på gatorna.

Fakta

Så försöker polisen få bukt med inbrotten

Få åker fast för inbrott. Tjuven ska helst tas på bar gärning för att kunna kopplas till inbrottet.Därför arbetar polisen främst förebyggande och samarbetar med volontärer och grannsamverkansgrupper.

Volontärer arbetar med att vara polisens ögon och informera om inbrott i utsatta områden.

Grannsamverkan är mindre vanligt i lägenhetsområden jämfört med villaförorter. Polisen försöker därför öka intresset genom till exempel informationsmöten.

Polisen samarbetar även med andra länders polismyndigheter för att försöka stoppa utländska inbrotts­ligor på väg till Sverige.

Fakta

Tjuvens väg in i bostaden

Låsslungan: En slunga körs in i brevlådan och låser upp underlåset inifrån.

Dyrken: Med dyrkverktyg lyckas tjuvarna låsa upp låsen utan att det syns.

Brytet: Med hjälp av våld och verktyg, som en kofot, bryts dörrarna upp.

Dörrkänningen: Det är också vanligt att tjuvar helt enkelt känner på dörrar för att se om de är olåsta. Detta sker ofta nattetid.

Fasadklättringen: Tjuvarna tar sig in via balkonger eller fönster, till exempel genom att klättra på stuprännor.

Byggnadsställningen: Under fjolåret såg innerstadspolisen många inbrott där tjuvarna klättrat på byggnadsställningar som uppförts vid husfasaden i samband med renoveringar.