Min lokala hjälte

Inbrotten på Gärdet har mer än halverats

Antalet inbrott minskar på Gärdet. I stället är adresser mellan Karlaplan och Humlegården tjuvarnas favoriter.

En ny trend i år är att fler inbrott sker utan några spår efter tjuvarna.

98 bostadsinbrott. Det blev facit för Östermalm mellan januari och november. En siffra som innebär en minskning jämfört med 2012 då 120 bostäder drabbades under samma period.

– Tidigare år har det varit mer koncentrerat till Gärdet, men nu är det mer spritt över Östermalm, säger Christian Alsberg som jobbar mot inbrott för Östermalmspolisen.

Hittills i år har 18 inbrott anmälts på Gärdet – siffran för samma period förra året var 38. Det värst drabbade området under 2013 är alltså i stället ”klassiska” Östermalm.

Framför allt är det mellan Karlaplan och Humlegården som många inbrott har begåtts. Men även i triangeln Strandvägen, Styrmansgatan och Storgatan har inbrottsrisken varit stor under 2013.

att inbrotten har minskat över lag och att Gärdet inte längre är en av tjuvarnas favoritplatser beror till stor del på de sju olika grannsamverkansgrupper som har startat öster om Valhallavägen. Det tror i alla fall Christian Alsberg.

– Vi är inte så naiva att vi tror att nedgången bara beror på det, men det är en stor del av förklaringen.

Något som däremot inte ändrat sig jämfört med tidigare år är att flest inbrott sker på bottenvåningen.

en skillnad i år är att polisen ser en ökning av inbrott utan några som helst spår av tjuven.

– Antingen handlar det om nycklar som hamnat på villovägar, eller så har tjuvarna använt så kallade låsslungor där man skickar en maskin genom brevinkastet som låser upp dörren inifrån, säger Christian Alsberg.

Men även om Östermalm klarat sig väl i år, ökar inbrottsrisken när det är mörkare ute. Hos polisen finns en viss rädsla för att en inbrottsvåg ska drabba Östermalm.

– De toppar vi har haft tidigare år har varit under hösten och nu befarar vi att en liga som har rört sig på Lidingö kan vara på väg till Östermalm. Mönstret har tidigare år varit att de kommit hit efter att ha jobbat på ön, säger Christian Alsberg.

Fakta

Med mörkret ökar inbrottsrisken

Med höstmörkret kommer inbrottstjuvarna. Enligt en granskning från Folksam är det 20 procents större risk att råka ut för inbrott under årets tre sista månader.

Granskningen visar också att 70 procent av lägenhetsinbrotten drabbar bottenvåningen.

Den 6 november håller polisen en träff i Östermalmsskolans aula för att berätta hur grannsamverkan fungerar. Träffen börjar klockan 18.30 och ingen föranmälan krävs.