Inbrotten upphörde när misstänkta greps

Fyra inbrott på ett halvår. Det drabbade kaféägarna Leo Muhola och Kicki Nordström.

Men nu har lugnet återvänt till kaféet i Skärsätra.

Det var förra hösten och i vintras som Café O’Leo drabbades av en rad inbrott och inbrottsförsök. Mellan augusti 2012 och februari 2013 bröt sig tjuvar in fyra gånger. Paret Kicki Nordström och Leo Muhola, som driver kaféet, har lagt ut närmare 40 000 kronor på att reparera fönsterglas och dörrar samt installera larm.

– Detta har drabbat oss ekonomiskt och sedan tillkommer allt eget arbete, säger Leo Muhola.

Vid det ett av tillfällena lyckades polisen spåra tjuvarna med en hundpatrull. Ett vittne kunde sedan identifiera inbrottstjuvarna. Det visade sig vara två unga Lidingöbor som senare dömdes till skyddstillsyn för inbrottsförsök.

Och nu kan även det första inbrottet vara på väg att klaras upp. Då krossades rutan till kaféet med en metallbalk och tjuven eller tjuvarna kom över växelkassa, cigaretter och snus.

Polisen hittade dock blodspår både på marken utanför kaféet och på metallbalken.

Man spårade sedan upp två män som befann sig i en lägenhet i närheten. Den ene mannen blödde men hävdade till en början att han hade blivit knivskuren. Blodet på metallröret DNA-testades dock och visade sig tillhöra honom. Den andre mannen har i förhör nekat till brott.

Claes Trotzig, förundersökningsledare vid Lidingöpolisen, har nu lämnat in ett förundersökningsprotokoll till åklagarmyndigheten.

– Jag utgår från att åtal väcks, men det är ett beslut som åklagaren tar. De är skäligen misstänkta för brottet. Och den personen som blödde har senare erkänt att han var med vid inbrottet, säger han.

Kicki Nordström har märkt en förändring runt Skärsätra torg.

– Det har blivit lugnt här och det tycker vi känns jättebra. Vi har nu fått en bra kontakt med fritidsgården här i närheten. Och vi har också en bra gemenskap med grannar i området, säger hon.

Leo Muhola hoppas att alla inbrott ska få en lösning.