ANNONS

Inbrottsliga får förlängda straff

Vid ett 20-tal inbrott stal de saker för flera miljoner.

Nu skärper hov­rätten straffen för den inbrottsliga som härjade i Sollentuna förra året.
ANNONS

Lokaltidningen Mitt i har tidigare berättat att det var av en slump som inbrotts­ligan avslöjades.

I januari besökte polisen en lägenhet i Järfälla i ett annat ärende och fann då omkring 500 stulna föremål – guld, smycken, kontanter, kläder och vapen – till ett värde av flera miljoner.

Sakerna hade stulits vid en mängd inbrott runt om i länet, bland annat i Sollentuna. Fyndet ledde till en av Norrortspolisens absolut största inbrottsutredningar.

– Vi hittade tillgripna före­mål som vi kunde härleda till ett 30-tal inbrott, men bevisningen räckte inte för alla, sa förundersökningsledare Lennart Segerkvist vid Norrortspolisen i somras när männen åtalades och senare också fälldes i tingsrätten.

Tre män dömdes då till mellan tre och tre och ett halvt år i fängelse för 24 fall av inbrott. Och ytterligare en man dömdes till ett års fängelse för häleri.

Männen dömdes mot sitt nekande och fallet överklagades till hovrätten, som nu har prövat saken på nytt.

Och hovrätten är hårdare i sin bedömning. De tre män som dömts för grov stöld får sina fängelsestraff skärpta till mellan tre år och tre år och sex månader. Den fjärde mannens straff förlängs till ett år och tre månader.

De fyra männen, som är mellan 22 och 29 år, utvisas också ur landet.

Advokaten Martina Hansson har företrätt 22-åringen, som fick den hårdaste påföljden. Hon hade inte väntat sig att fängelsestraffet skulle höjas med tre månader.

ANNONS

– Jag är förvånad över att hovrätten skärper straffet. Det är ganska komplicerat hur man ska bedöma straffvärdet. Men enligt min bedömning motsvarar den här brottsligheten den i domar där straffvärdet är två år.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Sollentuna direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.