ANNONS

Inbrottsligor vågar inte stjäla i Värmdö

Antalet inbrott i Värmdö minskar kraftigt. Polisens teori är att utländska ligor undviker kommunen.

– Det är riskabelt med bara en flyktväg ut, säger förundersökningsledare Tommy Harderud.
ANNONS

Mellan 2011 och 2013 mer än halverades antalet polisanmälda inbrott och inbrottsförsök i Värmdö kommun. Trenden ser ut att hålla i sig även i år. En möjlig förklaring är att Värmdö förskonats från de utländska ligor som tagits för inbrott i Nacka och andra delar av länet.

– Det kan hända att de tycker att Värmdö med endast en flyktväg ut är för riskabelt att operera i, säger Tommy Harderud, förundersökningsledare med ansvar för inbrott på Nackapolisen.

Bilden av den typiske inbrottstjuven i Värmdö är i stället, enligt Harderud, en person från trakten som stjäl i syfte att finansiera ett missbruk.

Förra året kunde Nackapolisen ståta med att 7 procent av bostadsinbrotten lämnats över till åklagare – en bit över polisens mål på 4,5 procent. Åren innan klarade Nackapolisen upp mellan 2 och 5 procent av inbrott och inbrottsförsök.

I de få fall polisen lyckas knyta någon till brottet är det ofta för att man hittat dna från gärningsmannen, enligt Harderud. Andra fall blir lösta genom att allmänheten tipsar polisen när inbrotten pågår och polisen kan ta gärningsmännen på bar gärning.

– Men sedan gäller det också att ha bra vittnen som kan styrka att personen var inne i huset för att stjäla. Den gripne kan ju hävda att den bara sökte tak över huvudet, säger Tommy Harderud.

Lokaltidningen Mitt i:s kartläggning av polisanmälda inbrott och inbrottsförsök sedan januari 2010 visar att Sollenkrokavägen toppar listan på Värmdö kommuns mest inbrottsdrabbade vägar med 12 inbrott. På delad andraplats kommer Nelsonstigen i Gustavsberg, Vänderbyvägen på Ingarö samt Evlingevägen på Värmdölandet.

Andra vägar drabbade av inbrott är Betsedevägen i Gustavsberg, Kolviksvägen i Hemmesta och Strömmadalsvägen i Strömma.

Flest inbrott begås på adresser med postort Värmdö. Därefter kommer i tur och ordning Djurhamn, Ingarö, Gustavsberg och Stavsnäs samt postorter i skärgården.

ANNONS
Fakta

Inbrott i fritidshus vanligast

Mitt i har kartlagt försök och fullbordade inbrott i bostads- och fritidshus från den 1 januari 2010 till den 29 juli 2014.

Antalet inbrott och inbrottsförsök i bostäder och fritidshus har minskat från 287 år 2011 till 129 år 2013.

Hittills i år har polisen fått in ett 80-tal anmälningar.

Inbrott i fritidshus står för 60 procent av anmälningarna. Källa: Polisen

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Värmdö direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.