Efter inbrottsrapporten: Polisen byter taktik

Danderydspolisen Alexander Antonian är väl insatt i inbrottsstatistiken.
Danderydspolisen Alexander Antonian är väl insatt i inbrottsstatistiken.
Polisen byter taktik och kör med målade bilar i Danderyd istället för civil spaning mot inbrotten.
– Nu jobbar mer synligt vilket är bra för både vanliga medborgare och mot inbrottstjuvarna, säger Alexander Antonian.

Danderyd är hårt drabbat av inbrott. Ny statistik visar på att kommunen är värst drabbat i Sverige vilket Mitt i tidigare skrev om. Polisen är väl medvetna om problemet och byter nu taktik i jakten på inbrottstjuvarna.

– Nu ändrar vi arbetssättet något. Tidigare har vi kört mest civilt och tittat efter avvikande beteenden men nu kör vi med målade bilar och med fler patruller i Danderyd, säger Alexander Antonian som är kommunpolis i Danderyd.

Polisen är inte alltid synlig

Antonian menar att det både finns för och nackdelar med att patrullera civilt.

– Medborgarna upplever att vi inte är där när vi är civila men det är ett val vi gör inför varje insats. Samtidigt vill vi även arbeta brottsförebyggande genom att vara synliga. Förhoppningsvis kan de avskräcka en del tjuvar.

Varför är Danderyd så hårt drabbat av inbrott?

– Det beror nog på många anledningar. En sak kan vara att Danderyd är en välmående kommun med flera stora hus och insynsskyddande tomter. Tjuvarna kartlägger innan och väljer ofta ut brottsplatser där de risken att upptäckas är liten.

En annan anledning till att Danderyd är hårt drabbat tror polisen också kan bero på att det finns många vägar in och ut i kommunen och det blir lätt för tjuvarna att komma undan bland anonymiteten.

Grep inbrottstjuvar

Vid årsskiftet grep polisen flera personer som de kunde koppla till inbrott i Danderyd. Då upplever polisen att inbrottsstatistiken gick ner.

– Månaden innan rapporterades det runt åtta inbrott i veckan men under januari och februari har vi legat på ungefär fyra inbrott i veckan. Men tar vi några så dyker andra upp, säger Alexander Antonian.

Polisen arbetar för att spåra inbrottsligor och har märkt att mycket av stöldgodset skickas utomlands.

– Det är utländska ligor som står för den största delen både inbrott och bildelsinbrott, det vet vi. Det finns ett behov av stöldgodset i andra länder.

Vad kan man göra för att skydda sig?

– Det bästa är att ha god kontakt med grannarna så att man upptäcker inbrott i tid. Sedan avskräcker larm ibland men man kan aldrig skydda sig helt utan mest göra det svårt för tjuven.