Så har inbrottsåret varit på Lidingö

Fredrik Wallén, kommunpolis på Lidingö.
Fredrik Wallén, kommunpolis på Lidingö.
Med någon vecka kvar av 2016 ser det ut som att Lidingö haft något färre bostadsinbrott jämfört med förra året. Men de är fortfarande betydligt fler än för några år sedan.

Fram till den 19 december i år hade det anmälts 142 bostadsinbrott på Lidingö. Med en dryg vecka kvar till årsskiftet ser det ut att bli något färre jämfört med förra året. 2015 var något av ett rekordår med 212 anmälda bostadsinbrott på Lidingö.

Nästan två tredjedelar av årets bostadsinbrott har skett i villor eller radhus. Det är också där de flesta inbrotten har skett de senaste åren. Lägenheter har mer sällan inbrottslarm och vägarna in i bostaden brukar vara färre, förklarar kommunpolis Fredrik Wallén.

– Bor du några våningar upp i en lägenhet är det lägenhetsdörren som är vägen in medan det i en villa kan finnas både altandörr och källarfönster. I de senaste 40 anmälningar jag läst från Lidingö är det bara fyra som skett i bostäder där det har funnits larm.

Men det finns tillfällen där polisen ser att lägenheter gärna blir ett attraktivt byte för inbrottstjuvar. När det pågår någon form av renovering och det finns en byggnadsställning utanför huset blir balkongdörrar lättåtkomliga. Då är det bara att klättra upp, krossa rutan och öppna dörren från insidan, säger Fredrik Wallén.

– Generellt är det också vanligare att folk har ordnat med ett ordentligt lås till en altandörr än en lägenhets balkongdörr. Grannsamverkanskonceptet är inte heller lika etablerat vid lägenheter.

Trots att inbrottssiffran ser ut att ha gått ner något jämfört med förra året är det i det stora hela en ökning jämfört med hur det såg ut i början av 2000-talet. Under 2003 anmäldes till exempel bara 57 bostadsinbrott på Lidingö. Vad ökningen beror på har Fredrik Wallén ingen genomarbetad analys på. Men det finns en del självklara förklaringar, säger han.

– Grovt förenklat var den genomsnittliga inbrottstjuven 1986 en lokal kriminell med utpräglade missbruksproblem. I dag är bredden av möjliga gärningsmän så mycket större. I och med att det har blivit lättare att röra sig mellan olika länder kan konstellationer av tjuvar från hela Europa eller till och med andra världsdelar turnera runt mellan olika länder bara för att begå inbrott.

Den anmälda brottsligheten totalt i Lidingö stad är årligen per capita bland de absolut lägsta i Sverige, enligt Fredrik Wallén. Därför sticker förekomsten av inbrott ut, där Lidingö är fullt jämförbar med motsvarande kommuner och stadsdelar i Stockholms stad. Under 2017 vill polisen tillsammans med Lidingö stad och det övriga civilsamhället intensifiera samverkansarbetet mot bostadsinbrott på olika sätt, säger Fredrik Wallén.

– På Lidingö är engagemanget i grannsamverkan väldigt starkt. Till exempel träffade jag Grannsamverkan på hjul när de hade sin årsavslutning inför jul och det var över 40 personer som kom. Det är bara att konstatera att Lidingö verkligen är ett föredöme där.

Fakta

2015 var ett rekordår

Anmälda bostadsinbrott på Lidingö:
2005: 60
2006: 62
2007: 96
2008: 43
2009: 61
2010: 100
2011: 89
2012: 105
2013: 135
2014: 149
2015: 212
2016 (t.o.m. 19 december): 142

Källa: Polisen/Brå
Fakta

Lidingös kommunpolis tipsar:

Ha lika bra låsskydd på altandörrar, balkongdörrar och bakdörrar som du har på entrédörren – de är tjuvens favoritdörrar.

Ett vidarekopplat inbrottslarm gör att tjuven vågar vara kvar kortare tid. En uppsatt larmdekal utan ett faktiskt larm genomskådar tjuven.

Sätt en låskåpa över låset på insidan om du har ett brevlådeinkast i entrédörren – annars kan tjuven låsa upp utifrån med hjälp av låsslunga eller ståltråd.

Betrakta dina bilnycklar som ett värdeföremål – låt dem inte ligga i hallen. Om tjuven vill stjäla en modern bil går är det i stort sett omöjligt utan nycklarna.

Om du ska resa bort eller har köpt en ny dyrgrip – skylta helst inte med det i sociala medier. Det händer att inbrottstjuvar fiskar efter sådana uppgifter på nätet.

Se till att du kan ha en detaljerad godsbeskrivning om tjuven ändå skulle vara framme. Uppgifterna sparas hos polisen även om utredningen lagts ner – ifall de skulle dyka upp i ett annat brottssammanhang.

Engagera dig i grannsamverkan och hjälps åt i grannsamhället.

 

Källa: Fredrik Wallén