Tjuven bokade tid för polisförhör

Bostadsinbrotten fortsätter att öka i söderort. Många av brotten begås av yrkestjuvar – men det är inte var dag som tjuven själv ringer polisen.

– Han ville berätta att han gjort något dumt, säger utredaren Erika Frisell.

Det var i slutet av februari som tjuven slog till mitt på blanka förmiddagen mot en villa i Älvsjö.

Mannen försökte ta sig in via bakdörren till huset men blev upptäckt och flydde därifrån. Han lyckades ta sig in på en angränsande tomt och försvinna trots ett stort polispådrag.

Dagen efter kontaktade tjuven själv polisen för att berätta om sitt misslyckade inbrottsförsök.

Han ringde direkt till Erika Frisell, kriminalinspektör vid Söderortspolisen.

– Det här är jätteovanligt. Han ville berätta vad han hade gjort så vi bokade tid för förhör. Vi har ett antal personer som återkommer i olika ärenden, ena gången kan de vara misstänkta, andra gången vittnen, tredje gången målsägande, säger hon.

– Och visst bygger man relationer till dem, det är viktigt att de känner att de har förtroende för oss.

Som Lokaltidningen Mitt i tidigare har berättat har antalet inbrott varit rekordhögt under en tid. I hela söderorts polisområde anmäldes 1 070 fall av inbrott i fjol – den högsta siffran på fem år, enligt polisen.

Och hittills i år har 180 inbrott registrerats.

– Det är ett jätteproblem som ökar för varje år. Vi har en topp mellan november och februari, men nu när det är ljusare ute börjar det bli lite lugnare, säger Erika Frisell.

Att kriminella anmäler sig själva är ovanligt. Och det behöver inte bara betyda att tjuven fått dåligt samvete. I det aktuella fallet fanns det vittnen som sett inbrottsförsöket och kunde ge ett bra signalement på mannen.

Enligt Krister Karlsson, ord­förande i Kris, Kriminellas revansch i samhället, händer det ibland att personer själva tar kontakt med polisen.

– Men det handlar oftast om folk som blivit religiösa och vill rena sitt samvete eller någon som fått ett återfall och sedan ångrar sig, säger han.

Att slippa vara efterlyst och undvika häktning kan vara andra orsaker, menar han. Men även att förtroendet för en särskild polis är bra.

– Jag brukar prata med unga killar som haft en kvarterspolis sedan de var små och som har sagt till när de gjort dumma saker. Sedan har de bevarat den kontakten, det är någon de har förtroende för, säger Krister Karlsson.

Bostadsinbrotten blir allt fler, men att kriminella anmäler sig själva till polisen tillhör inte vanligheterna.

Det handlar oftast om folk som blivit religiösa och vill rena sitt samvete.Krister Karlsson, Kris

Fakta

Över tusen inbrott under fjolåret

I Skärholmens närpolisområde har Hägersten-Liljeholmen varit värst utsatt det senaste året. Mellan 1 mars i fjol och sista februari i år rapporterades 196 inbrott.

Totalt i hela söderort, där Älvsjö ingår, fick polisen in 1 070 anmälningar om inbrott förra året.

Mellan augusti 2013 och augusti 2014 ökade villainbrotten i söderort med 52 procent.

Polisen varnar för att tjuvar använder låsslungor och rekommenderar låskåpor. Man uppmanar även att vara vaksam om okända ringer och lägger på. Det kan vara tjuvar som kontrollerar om någon är hemma.