Inbrottstjuvar greps på bar gärning i skola

Efter jul startade en inbrottsvåg där flera skolor fått besök av inbrottstjuvar.

Nattetid har de brutit sig in i skolorna och nya datorer och Ipadar har varit de främsta bytena.

2013 har startat mörkt för flera skolor i Skarpnäck som har drabbats av inbrottstjuvar. Tjuvarnas besök har gått mycket fort och de har hunnit undan, trots att väktare snabbt har reagerat på larmet.

Men vid inbrottet på Skarpabyskolan lyckades polisen genskjuta tjuvarna.

– Två personer greps på bar gärning inne i skolan, berättar Erika Frisell, kriminalinspektör och förundersökningsledare.

Personerna togs in till förhör, men släpptes senare.

Det gemensamma för inbrotten är att tjuvarna har tagit sig in i skolorna genom att krossa rutor. Men om det kan röra sig om samma gärningsmän vid alla inbrott vill Erika Frisell inte spekulera i.

Stöldgodset har främst varit nyare bärbara datorer, Ipadar och systemkameror.

– Det är mer attraktivt att göra inbrott i skolor nu än för några år sedan när skolorna kanske bara hade en dator. I dag har de ofta många ipadar och annan elektronik som är lätt att sälja vidare, säger Erika Frisell.

På flera av skolorna har man nu på olika sätt rustat för att stå sig bättre mot inbrott i framtiden.

– Vi har sett över säkerhetsrutiner och förvarar nu värdesaker i ännu säkrare skåp som inte går att bryta sig in i. Barnen tycker naturligtvis att det som har hänt är trist, men vi har i alla fall kunnat ersätta de stulna sakerna, säger Deirdre Cronon-Olsson, rektor på Brotorpsskolan.

Tätorpskolan och Skarpabyskolan och har en annan taktik.

– För några år sedan hände det någon gång per år att vi hade inbrottsförsök och att någon krossade fönsterrutor för att försöka ta sig in. Men nu har vi satt upp galler för fönstren, vilket har hjälpt, säger Kari Malmros, intendent på Skarpabyskolan och Tätorpskolan.

Även barnens upplevelser tas i beaktande.

– Tätorpskolan har små barn i årskurserna noll till tre och de kan uppfatta det som väldigt läskigt att se att det har varit inbrott i deras skola. Men då pratar vi naturligtvis med barnen om det som hänt, säger han.

Fakta

Några av skolinbrotten i vinter

Västerholms friskola: Inbrott natten mellan den 22 och 23 mars. Tjuvarna tog sig in genom ett krossat fönster och stal datorer, datorplattor och kameror.

Bagarmossenskolan: Den 3 februari krossades en ruta. Oklart vad tjuvarna fick med sig. Den tekniska undersökningen har inte gett något.

Skarpabyskolan: Den 3 februari greps två personer på bar gärning i full färd med att stjäla datorer och kameror.

Källa: Polisen