Inbrottstjuvar härjar i Råsunda

Råsundaområdet har varit särskilt utsatt för inbrott de senaste två veckorna.
Råsundaområdet har varit särskilt utsatt för inbrott de senaste två veckorna.
Tjuvar tog sig under onsdagen in i två lägenheter i samma port i Vasalund i Råsunda. Den här tiden på året är inbrottstjuvarnas högsäsong och polisen uppmanar grannar att höra av sig om man hör eller ser något misstänkt i trapphuset.
– Det är väldigt svårt att gripa de här rutinerade personerna om vi inte gör det på bar gärning, säger Stefan Olsson på Solnapolisen.

Inbrotten skedde någon gång mellan klockan 9-14 under onsdagen. Tjuvarna hade helt sonika brutit upp lägenhetsdörrarna och gått in för att plocka på sig saker. Exakt vad de fick med sig är ännu oklart.

– Den här mörka tiden på året är högsäsong för både tillresta och lokala ligor. Råsundaområdet, Näckrosen och Storskogen har varit särskilt utsatt de senaste två veckorna, säger Stefan Olsson på Solnapolisen.

Han uppmanar grannar att hålla ögon och öron öppna för misstänkta ljud och beteenden i sina trapphus. Tjuvarna går ofta runt och ringer på och kikar in genom brevinkast innan de slår till enligt Stefan Olsson. Det är också vanligt att de sätter en tejp över grannens titthål i dörren.

– Det är inte tyst att bryta upp en dörr. Hör man misstänkta ljud eller ser folk som står och hänger och beter sig avvikande så ska man ringa oss på 112. Man behöver inte vara rädd för det, vi gör alltid en bedömning av tipset.

Att gripa tjuvarna på bar gärning är ofta polisens enda chans att få fast dem enligt Stefan Olsson.

– Vi står oss matta om vi inte får veta vad som är på gång. Det är väldigt svårt att gripa de här rutinerade personerna om vi inte gör det på bar gärning. De jobbar också ruskigt snabbt och kan vara klara på under tio minuter, säger han.