”Inbrottstjuvarna struntar i om du är hemma”

Inbrott
Bostadsinbrotten har ändrat karaktär, enligt Svensk larmtjänst.
De struntar i larm. De struntar i om du är hemma.
– Konsekvensen är att det skapar otrygghet för allmänheten, säger Mats Galvenius, verkställande direktör på Svensk larmtjänst.

Bostadsinbrotten har ökat i Hägersten-Liljeholmen. Under 2016 anmäldes 332 inbrott och inbrottsförsök i villa och lägenhet. 2015 anmäldes 312 inbrott och inbrottsförsök.

Så sent som förra veckan skrev Mitt i söderort om hur tjuvar slog till mot bostäder i Mälarhöjden, på Mästarbacken och Backvindeln. I det sistnämnda fallet ska två gärningsmän med ryggsäckar ha brutit sig in genom altandörren.

Mitt i söderort skrev även tidigare i somras om att det var en inbrottsvåg i Sätra och Mälarhöjden under juni månad. Då var det 22 inbrott i radhus och villor jämfört med 5 under samma månad förra året.

Mats Galvenius, verkställande direktör på Svensk larmtjänst som är ett dotterbolag till branschorganisationen Svensk försäkring, följer utvecklingen noga i sitt arbete. Han säger att inbrotten har ökat under ett decennium.

Konsekvensen är att det skapar otrygghet för allmänheten

– Det är en långsam ökning år för år, säger Mats Galvenius.

– Konsekvensen är att det skapar otrygghet för allmänheten. Det belastar polisen och deras resurser. Det påverkar försäkringspremier.

Han ser en förändring av vilka som ligger bakom inbrotten. För tio år sedan var det till stor del narkotikaberoende personer som ägnade sig åt brotten. Men det har skett en ”kraftig förändring”, säger han och hänvisar till polisens uppgifter om att i dag är det ligor som står bakom en stor del av inbrotten.

– De arbetar snabbare och tar bara vissa saker, som motorgräsklippare eller elektronik. Ofta bryr man sig inte om larm. Det är vanligt att är hemma när brotten begås vilket bidrar till otrygghet.

Han säger att för internationella ligor har Sverige blivit en ”godisbutik”

– Polisen måste satsa mer på vardagsbrott, det är alldeles för lite uppklarningsprocent.

– De grips, släpps och tar sig en annan identitet och kommer hit igen.

Enligt Mats Galvenius står internationella ligor för 30-50 procent av inbrotten i landet.

– I Stockholm är andelen troligen högre.

Han anser att det behövs en ökad kontroll av hamnarna, framförallt i Stockholm och Skåne där mesta delen av stöldgodset lämnar Sverige.

Vad har du för råd till den som vill skydda sig mot inbrott?

Galvenius säger att det kan handla om att ha villan väl upplyst, att ha larm som låter:

– Larm som låter gillar inte internationella ligor.

Han råder också att dna-märka värdeföremål vilket underlättar att spåra stöldgods om det påträffas.

Hur ser framtiden ut när det gäller inbrottsutvecklingen?

– De internationella stöldligorna är här för att stanna. Det enda som kan förändra det är att upptäcktsrisken ökar, att polisen får resurser att lagföra. Vi vet att när polisen gör insatser påverkar det brottslingarna.