Se upp med inbrottstjuvarnas nya knep

Inbrott
Se upp för inbrottstjuvarnas knep.
Inbrottstjuvar har gått in i flera villor i Täby under veckan. Polisen varnar nu för tjuvarnas nya knep.
– De försöker lägga ut grejer för att se om någon är hemma och plockar bort dem, säger Jan Berlin.

Två villaägare i Täby, på Koltrastvägen och Värtavägen, har i veckan haft påhälsning av inbrottstjuvar.

– Den ena hade varit bortrest i två dagar och den andra hade bara varit borta några timmar, berättar Täbypolisen Jan Berlin.

Han är också övertygad om att två andra villaägare på Aprilvägen i Täby sannolikt kom undan med blotta förskräckelsen när inbrottstjuvar smög i grannskapet.

– En kvinna står i duschen och när hon kommer ner är bakdörren öppen och hunden har rymt.

Jan Berlin säger att polisens teori är inbrottstjuvar gick in i bostaden, men möttes av kvinnans hundar. Kvinnan ska också ha berättat för polisen att hon tidigare på dagen när hon var ute på hundpromenad såg två okända män med ryggsäckar i grannskapen, men då inte tänkt något mer på det. Hon upptäckte samma dag också att både hennes och grannens dörrmatta var flyttade.

– Hennes entrématta var upplyft mot dörren. Även grannens matta var uppställd mot dörren. Tjuvarna brukar göra något för att kolla om någon är hemma, förklarar Jan Berlin.

Täbypolisen hoppas att folk genom att vara uppmärksamma på inbrottstjuvarna små signaler kan förhindra fler villainbrott. Kvinnan uppgav för polisen att hon efter hundpromenaden gick in genom groventrén och först efteråt upptäckte att entrémattan var flyttad, berättar Jan Berlin.

– När hennes granne kom hem såg han att entrémattan var uppställd och tog ner den. Då gick det kanske in i huset bredvid istället. Man måste vara vaksam.

LÄS MER: Här är tjuv knep för att lura äldre

Jan Berlin tipsar om tjuvknepen som du ska se upp med, en spade lagd över trädgårdsgången eller en sten på trappan. Han konstaterar att de flesta som kommer hem och ser en pryl ligga på fel ställe tar bort den och då vet tjuvarna att här är någon hemma.

– Entrémattor har vi inte sätt tidigare. Vi misstänker att det är ett nytt tillvägagångssätt för att se om någon är hemma.

Jan Berlin uppmanar alla att höra av sig direkt vid misstankar om att inbrottstjuvar är i farten.

.– Om man misstänker pågående inbrott eller ser någon mystisk person som smyger omkring utanför grannen ska man ringa 112, man ska inte ringa 114 114 och hamna i kö, då har vi möjlighet att skicka dit en bil och ingripa, säger Jan Berlin.

Fakta

Här är tjuvarnas hemliga signaler

Polisen misstänker att inbrottstjuvar har olika signaler för att kolla om en villaägare är hemma eller om det är fritt fram. Här är några tjuvknep som du ska se upp med:

Du kommer hem och hittar…

  •  … en spade lagd på grusgången. Tar ingen bort den så är sannolikt inte husägaren hemma. De flesta av oss skulle plocka upp den och lägga den på rätt plats för att inte snubbla över den.
  • … sten på entrétrappan. Det är samma sak här. Tjuvar kan ha lagt den där för att se om du flyttar på den.
  • … och det nyaste knepet kan vara att just ställa upp entrémattan mot dörren. Det kan vara blåsten men det kan också vara inbrottstjuvar som försöker se om någon har kommit hem.