ANNONS

Nya inbrottstrenden – ute efter bilnycklarna

Polisen varnar för att förvara bilnycklar lättillgängligt i hemmet.
Polisen varnar för att förvara bilnycklar lättillgängligt i hemmet.
Orädda tjuvar bröt sig in i villan, stal endast bilnycklarna och körde sedan i väg med bilen. Nu varnar Stockholmspolisen för den nya inbrottstrenden och avråder från att förvara bilnycklarna lättillgängligt i hemmet.
ANNONS

På sin hemsida varnar Stockholmspolisen villaägare för att förvara bilnycklar och plånböcker lättillgängligt i sina bostäder. Bakgrunden är flera villainbrott den senaste tiden, där målet är att stjäla bilen.

Senast var det en villaägare i Enebyberg i Danderyd som fått ovälkommet besök. De två tjuvarna tog sig in under natten till tisdagen genom att krossa en glasruta på villan. Bytet blev endast bilnycklarna och sedan försvann de i villaägarens bil.

Blir allt vanligare

Flertal fordon har stulits i området på ett liknande sätt den senaste tiden och enligt Kjell Lindgren vid Stockholmspolisen har den här typen av bostadsinbrott blivit allt vanligare på senare tid.

– Vår varning gäller för hela landet. Nu för tiden går det inte längre att sno en bil med en skruvmejsel då bilarna är så datoriserade, i alla fall inte om du vill kunna sälja den, säger han och tillägger:

– Därför är tjuvarna ute efter bilnycklar och bryter sig nu in i bostäder på jakt efter just det. Vi hade ett inbrott nyligen där en plånbok låg bredvid bilnycklarna som stals, men den var helt orörd.

Orädda tjuvar

Inbrottstjuvarna bryr sig inte om huruvida de uppmärksammas, eftersom de räknar med att vara inne i bostaden ”en mycket kort tid”, enligt polisen. Så det gäller att se upp – även när du är hemma.

– Vi har ofta plånboken och bilnycklarna liggandes i hallen och låser kanske inte dörren direkt när vi kommer hem. Då kan de enkelt smita in och rycka åt sig värdesakerna. Tänk därför på att alltid ha ytterdörren låst och förvara inte bilnycklarna lättillgängligt i hemmet, säger Kjell Lindgren.

Fakta

Så skyddar du dig mot bostadsinbrott

Tänk som en tjuv

Det är bra att ”tänka som en tjuv” då man vill förstärka sitt inbrottsskydd i bostaden. Tjuvens favoritväg för att ta sig in i en bostad är från bottenplanet och från en plats som är insynsskyddad. Förstärkning av inbrottsskyddet bör därför inriktas mot fönster och altan- och balkongdörrar. Det förekommer att tjuven tar sig tar sig in via fönster på andra våningen eller genom ytterdörren, men det är inte lika vanligt.

Ha bra lås

Kontrollera gärna att du har lås av god kvalitet. Hos bland annat auktoriserade låssmeder finns produkter för både fönster och dörrar som försvårar inbrott. Att installera ett larm kan vara den yttersta åtgärden. Tänk på att ett larm talar om att tjuven redan är inne i bostaden.

MärkDNA

MärkDNA är ett samlingsnamn på en ny typ av märkning av värdeföremål. Det är en stöldskyddsmärkning som ger en unik spårbarhet och används i brottsförebyggande syfte samt för identifiering av gods.

När du reser bort, tänk på att:

  • meddela dina närmaste grannar att du kommer vara bortrest.
  • be någon ta hand om din post så inte brevlådan blir överfull och signalerar att ingen är hemma.
  • ha timer på några olika lampor som tänds och släcks vid olika tidpunkter.
  • ha timer på radion så den går igång med oregelbundna mellanrum.
  • undvik att tala in på telefonsvararen att du är bortrest.
  • undvik att skriva på sociala medier som Facebook, Twitter eller i din blogg att du är bortrest.
  • vidarekoppla eventuellt telefonen.
Källa: Polisen
ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Stockholm direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.