Inbrottsvåg i Årsta just nu

kofot
Det är främst lägenheter på bottenplan och första våningen som drabbats.
En inbrottsvåg drar fram i Årsta just nu. Sedan i torsdags har det varit 9 inbrott.
– Jag gissar att det är en liga som letat sig till Årsta precis just nu, säger Daniel Granström, kommunpolis vid Globenpolisen.

Sedan torsdagen den 12 oktober har 9 inbrott anmälts i Årsta. De flesta har skett i lägenheter på bottenvåningen eller första våningen.

– Det är betydligt fler än vanligt, det är sällan vi har 9 inbrott under en så kort tidsperiod. En kvalificerad gissning är att det är en liga som letat sig till Årsta precis just nu, säger Daniel Granström, kommunpolis vid Globenpolisen.

De gator som drabbats är: Gullmarsvägen, Slätbaksvägen, Erkenskroken, Dellensvägen och Svärdlångsvägen.

– Värst drabbad är Slätbaksvägen, där har det varit flera inbrott, säger Daniel Granström.

2015 var ett mörkt år när det gäller inbrott och vi närmar oss de nivåerna igen.

Daniel Granström, kommunpolis.

Ökning av antalet inbrott i år

Det har varit mycket inbrott över huvud taget under året.

– 2015 var ett mörkt år när det gäller inbrott och vi närmar oss de nivåerna igen. Hela regionen har varit hårt drabbad av inbott sedan 2013, men i vårt område har det gått lite upp och ner, säger Daniel Granström.

Från januari till september i år har det anmälts 48 inbrott i Årsta. Under samma period anmäldes 53 inbrott under 2015 och 35 under 2016.

Invånare uppmanas vara uppmärksamma

Globenpolisen gick ut på sin Facebooksida och uppmärksammade invånarna på inbrottsvågen och uppmanade de att vara extra uppmärksamma.

– Studier där man pratat med dömda inbrottstjuvar visar att det värsta de vet är när aktiva människor rör
sig i ett område och är intresserade av vad som händer. Sedan kommer skalskydd, larm och grannsamverkan, säger Daniel Granström.

I Årsta finns grannsamverkan redan idag.

– Nu har även hyresgäster hört av sig och intresserade av att starta grannsamverkan i Årsta. Det är väldigt positivt, det brukar mest vara bostadsrättsföreningar som startar grannsamverkan, säger Daniel Granström.