ANNONS

Inbrottsvåg bland kolonilotter

Koloniföreningar i innerstan har drabbats av en stor inbrottsvåg under året.

I Söderbrunns koloniförening vid Albano slog tjuvar till mot ett 20-tal odlare förra helgen.

Nu väntas mer brott i området.
ANNONS

På dagen är koloniområdena idylliska och fulla av odlare. På nätterna lockar de ofta till sig andra element. I Albano fick 20 odlare inbrott på sina lotter förra helgen.

– Det är inget enormt trauma, men många tar såklart illa vid sig att någon har varit inne i deras privata bod, säger Hanna Svanerud ordförande i Söderbrunns koloniförening:

– Kolonilotten är en plats där man kommer till ro, och det känns förstås som ett intrång för många att det sker på en sådan plats.

Men Söderbrunn är inte den enda koloniträdgården i stan som har råkat ut för inbrott. På Södermalm har en inbrottsvåg dragit in över lotterna sedan i somras.

Enligt Hanna Svanerud har Söderbrunn ändå hittills varit relativt skonat.

Många odlare är äldre med låg inkomst och för dessa kan det vara ansträngande att behöva betala för nya fönster och uppbrutna lås, berättar Hanna Svanerud.

– Generellt på en kolonilott måste man vara medveten att man kan få ovälkommet besök. Den här gången råkade många illa ut, men det var mest verktyg som försvann eftersom vi inte förvarar alkohol eller något av ekonomiskt värde i våra bodar.

Även det nya klubbhuset som föreningen invigde i augusti fick påhälsning av tjuvarna. Där hade någon stulit en skruvdragare, en yxa och ett tennfat.

Söderbrunns koloniträdgård ligger vid Björnnäsvägen. En väg som har stängts av för bilar sedan Norra länken öppnades, vilket har gjort att färre rör sig i området.

ANNONS

– Inbrotten kommer självklart att öka hos oss eftersom vi har blivit mer isolerade och de som har onda avsikter kan vistas ostört här utan trafik som passerar. Det blir även en säkerhetsfråga för våra kolonister som inte kommer att kunna vara kvar lika länge på kvällarna, säger Hanna Svanerud.

Daniel Granström är kommunpolis med ansvar för Östermalm. Även polisen har slutat köra på Björnnäsvägen och myndigheterna bekräftar att risken för inbrott eller skadegörelse har ökat när rörligheten i området har minskat radikalt.

Anmälda inbrott i kolonistugor på Östermalm är dock ovanligt enligt Granström, men även dessa ska utredas.

– Enligt våra brottsplatsundersökare är känslan att man i de flesta fall av inbrott i kolonilotter letar efter en plats att sova men att man gärna tar med sig verktyg eller annat gods när man lämnar platsen dagen efter.

Fakta

Totala antalet inbrott minskar

De senaste två åren har antalet bostadsinbrott ökat i innerstan. Men det totala antalet inbrott i bland annat fritidshus, källare och kiosker minskade i fjol på Östermalm:

Anmälda inbrottsstölder:

Stadsdel: 2013 2014

Östermalm 854 780

Södermalm 1 802 1 521

Kungsholmen 606 672

Norrmalm 1 132 935

ANNONS