Inbrottsvåg drar över Stuvsta

Arne Kjellström är en av många Stuvstabor som har haft påhälsning av inbrottstjuvar den senaste tiden. Den här gången resulterade det vid enbart ett inbrottsförsök och en krossad ruta.
Arne Kjellström är en av många Stuvstabor som har haft påhälsning av inbrottstjuvar den senaste tiden. Den här gången resulterade det vid enbart ett inbrottsförsök och en krossad ruta.
Hundar och hundägare i Snättringe hundkoll jobbar för att öka tryggheten i Stuvsta och känns igen med sina gröna reflexvästar och reflextäcken.
Hundar och hundägare i Snättringe hundkoll jobbar för att öka tryggheten i Stuvsta och känns igen med sina gröna reflexvästar och reflextäcken.
Anna Schelin, lokalpolis Huddinge.
Anna Schelin, lokalpolis Huddinge.
En inbrottsvåg drar över Huddinge just nu - och särskilt drabbat är Stuvsta. I början av februari var antalet inbrott och inbrottsförsök långt över det normala.

– Det känns väldigt olustigt, säger drabbade säger Arne Kjellström.

När Arne Kjellström gick in i köket i villan i Stuvsta en morgon i början av februari kände han en kall vind. Ett köksfönster var slaget i bitar och på golvet låg skärvor av glas.

Någon eller några hade försök bända loss fönstret för att ta sig in i huset, men inbrottsförsöket avbröts och kvar var en krossad ruta.

– Även om de inte lyckades ta sig in är det väldigt obehagligt för hela familjen, säger Arne Kjellström.

Det är inte bara hans familj som har fått påhälsning av inbrottstjuvar den senaste tiden. Polisen ser just nu ovanligt många inbrott och inbrottsförsök i Huddinge. Bara i Stuvsta fick polisen in elva anmälningar under en helg.

Normalt brukar Huddingepolisen få in ett par anmälningar om inbrott eller inbrottsförsök per helg i hela kommunen, berättar lokalpolisen Anna Schelin.

– Vi blev själva förvånade av antalet, och vi vet just nu inte vad det kan bero på. Än har vi har inte hört om några ligor eller så.

Stuvsta är det mest inbrottsutsatta området i kommunen, och området hör även till ett av de mest utsatta områdena i länet, enligt polisen. Och det är särskilt tre områden i Stuvsta som är drabbade: Segersminne, Skogsäng-Milsten och Stensängen-Kynäs. Det totala antalet anmälda inbrott och inbrottsförsök i Huddinge under förra året var nästan 300. Drygt 80 av dem, alltså mer än var fjärde, skedde i just de tre områdena. Här satsar nu polisen extra för att få ner antalet inbrott.

I mitten av mars bjuder polisen tillsammans med kommunen in de boende i de områdena till ett möte för att diskutera brottsförebyggande åtgärder och för att få i gång en bättre grannsamverkan. Men redan nu försöker polisen öka närvaron i områdena.

– Vi försöker vara ute i de delar av kommunen som har mycket inbrott för att öka tryggheten för de boende. Särskilt under helgerna, säger Anna Schelin.

Även hundägare i området har gått samman för att öka tryggheten i kvarteren. Initiativet Snättringe hundkoll drog i gång förra året och har hittills lockat ett 50-tal hundägare i området.

Även inbrottsdrabbade Arne Kjellström har engagerat sig i hundkollen med sin hund.

– Vi är många som är ute olika tider på dygnet och håller ögonen öppna. Det är trevligt och en gemenskap för oss hundägare men förhoppningsvis också en trygghet för de boende, säger Arne Kjellström.

Fakta

Så stoppar du tjuven

Meddela grannar om du reser bort och be dem ta hand om posten, slänga sopor i din soptunna, och parkera bil på din uppfart.

Se till att det inte är glapp mellan karm och dörr för att förhindra att brytverktyg kan föras in.

Undvik att skriva på sociala medier att du är bortrest.

Ha gärna utomhusbelysning som tänds med rörelsevakt, särskilt vid ytter- och altandörrar.

Källa: Polisen
Fakta

Hårt drabbade områden 2015

Segersminne: 23 anmälda bostadsinbrott (varav 17 är fullbordade inbrott).

Stensängen/Kynäs: 29 anmälda bostadsinbrott (varav 22 är fullbordade).

Skogsäng-Milsten: 29 anmälda bostadsinbrott (varav 26 är fullbordade).

Källa: Polisen