Inbrottsvåg i Haninge

Lars Backelin, kommunpolis i Haninge.
Göran Blomqvist och Gottfrid Green jobbar ideellt med grannstödsbilen och är ute för att iaktta och rapportera till polisen i utsatta områden. Till höger poliserna Lars Backelin och Birgitta Svensson.
Antalet bostadsinbrott har ökat enormt den senaste tiden i Haninge.

Och snart är det semestertider, då inbrottstjuvarna brukar var som mesta aktiva.

Sätt lås på fönstren, installera larm, klipp häcken och prata med grannarna för att undvika inbrott när du är borta.

Ensamma tjuvar som krossar rutan med en sten – eller specialiserade ligor som tyst plockar bort hela fönsterrutan. Efter ett lugnt första kvartal har så gott som hela Haninge drabbats av inbrottsvågen som svept fram de senaste veckorna.

Det började i Västerhaninge och Vendelsö med åtta inbrott på en vecka. I förra veckan drabbades Brandbergen med fem inbrott under natten mot onsdag.

I maj begicks 17 bostadsinbrott i Haninge, nästan samtliga i villor. Det kan jämföras med bara fem i maj förra året.

Och i juni har inbrottsvågen bara fortsatt.

Södertörnspolisens inbrottsgrupp har klarat upp 4,6 procent av bostadsinbrotten hittills i år i distriktet, vilket bara är marginellt bättre än rikssnittet på fyra procent. I sommar avvecklas gruppen tillfälligt och bara i mån av tid kommer polisen att kunna jobba mot bostadsinbrott i sommar.

– 2009 och 2010 ökade antalet inbrott kraftigt sedan utländska ligor började ta sig hit. Och vi klarar inte att stoppa bostadsinbrotten själva. Det är svårlöst eftersom det handlar om så kort tid någon är inne. Vi är beroende av att folk börjar prata med sina grannar, håller uppsikt och ringer oss direkt man ser något misstänkt, säger Lars Backelin, brottsförebyggare vid närpolisen.

I fallen där hela fönsterkassetter lyfts bort går det inte att höra att något är på gång.

– Det är treglasfönster utan karmskruvar man går på. Dessa fönster är bara tätade och fästade med lim. Har du treglasfönster, se till att din hantverkare sätter i skruvar i dem också, säger Lars Backelin.

Magnus Lindgren, kriminolog vid stiftelsen Tryggare Sverige, kritiserade tidigare i år den svenska polisens låga uppklarningsprocent vid inbrott. Samtliga nordiska grannländer har högre andel uppklarning (Finland 25 procent, Norge 15 procent, Danmark 7 procent).

Han lyfter fram särskilda inbrottsgrupper som lösningar på problemet.

– Vi har nollvision för döds­olyckor, rimligtvis borde vi ha nollvision inom bostadsinbrott. Vi har 20 000 poliser i dag, aldrig har vi haft så många. Då borde vi ha ett högre mål när det gäller bostadsinbrott.

Fakta

Tio tips för att slippa inbrott