Min lokala hjälte

Inbrottsvåg i Österåker

Sedan slutet av juli har inbrotten ökat markant jämfört med förra året, uppger polisen. Under bara fyra dagar förra veckan fick polisen in tio anmälningar om inbrott i Åkersberga med omnejd.
Sedan slutet av juli har inbrotten ökat markant jämfört med förra året, uppger polisen. Under bara fyra dagar förra veckan fick polisen in tio anmälningar om inbrott i Åkersberga med omnejd.
De senaste veckorna har polisen i Åkersberga fått ovanligt många anmälningar om bostadsinbrott. I några fall har boende varit hemma när tjuvarna kommit.

”Målsäganden hörde en smäll från nedervåningen och gick ned för trappan. Där mötte hon två män som stod innanför dörren”. Så beskriver polisen ett av inbrotten i Österåker, som inträffade halv tolv på natten för bara en vecka sedan.

Sedan dess har ytterligare en rad inbrott inträffat. ”Från juli och framåt har inbrotten ökat markant” skriver Barbro Lundin, polisinspektör i Åkersberga, i en sammanställning. Enligt henne anmäldes tio inbrott i kommunen under perioden 8-11 augusti. Från 18 juli fram till och med 7 augusti anmäldes ytterligare sju inbrott eller försök till inbrott.

I två av fallen den senaste veckan var de boende hemma när tjuvarna kom på besök och i ett tredje fall såg en granne skenet från två ficklampor när tjuvarna försökte ta sig in en fastighet. I samtliga fall valde gärningsmännen att fly från platsen när de insåg att de var upptäckta.

Polisen uppger att man satt in extra personal för att spana efter tjuvarna. Dessutom har man hjälp av Täbys Grannstödsbil för att patrullera utsatta områden.

Av polisens sammanställning framgår att inbrotten främst skett i Österskär, men även i Tuna, Söra, Margretelund, Svinninge och till och med på Ljusterö.

Den vanligaste inbrottsmetoden är att gärningsmännen bräckt upp altandörrar och polisen råder därför husägare att skaffa brytskydd och låsbara vred.

Tjuvarna tycks främst ha stulit smycken, elektronik och klockor. I något fall stals även skor, kött och till och med ett mindre vinskåp.

Även Danderyd har varit utsatt för många inbrott den senaste tiden – åtta villainbrott på en vecka.