Indiska toner på nya kulturscenen

Stian Grimstad, sitarspelare i Palace On Wheels.
Stian Grimstad, sitarspelare i Palace On Wheels.
På onsdag kväll blir det indisk musik på Skärholmens nya kulturscen, i Café Le Croissant. Trion Palce on Wheels ger en konsert som spänner från det meditativa till det supersnabba.

–Vi spelar musik baserad på indiska ragor, ett improvisationssystem inom strikta och givna ramar. Man börjar ofta väldigt lugnt och sedan ökar man takten, säger sitarspelaren Stian Grimstad.

Han och hans medmusiker har studerat klassisk indisk musik i många år och nu har alltså Skärholmsborna chansen att höra den, i Café Le Croissant i SKHLM. Den en timme långa konserten, som startar klockan 18.30, är gratis.

Stian Grimstad som spelar stränginstrumentet sitar. Hans två medmusiker spelar stränginstrumentet santoor (Moa Danielson) och tabla som är ett slags trummor (Hugo Widén).

– Musiken är baserad på indiska ragor. Det är ett improvisationssystem. Vi improviserar, men inom strikta och givna ramar, säger Stian Grimstad.

Moa Danielson, santoorspelare. Foto: Model House

Den som är van vid populärmusikens korta hitlåtar får lära känna ett annat tempo i Café Le Croissant. Ragor är ofta upp till 40 minuter långa. Vid onsdagens konsert hinner musikerna med två stycken.

Den konstintresserade gör för övrigt klokt i att vara på plats i Café Le Croissant redan klockan 18. Då berättar månadens konstnär, Edmon Khalil, om sin konst.

Och den som fattar tycke för den indiska musiken kan få mer framöver: Den 7–9 oktober arrangerar Palace on Wheels Nordens största festival för indisk klassisk musik på Musikaliska inne i stan.