Rätt individ måste kartläggas innan vargjakt

Två vargar i djurpark som inte har med artikeln att göra.
Två vargar i djurpark som inte har med artikeln att göra.
Länsstyrelsen avvaktar att besluta om skyddsjakt. Vargspillning visar att det finns två vargar i norra Stockholm.
Nu ber man allmänheten om hjälp så man kan fastställa vilken av vargarna som är närgången människor.

Resultatet från provtagning av vargspillning som upphittats efter de misstänkta vargattackerna, på två sällskapshundar och får, i Vallentuna och Norrtälje, bekräftar att det vistas två norska vargar i området.

Därför kan länsstyrelsen inte inleda en eventuell skyddsjakt förrän man vet med säkerhet vilken individ som har gått till angrepp på tamdjur i bland annat Brottby.

– Det enda vi vet med säkerhet är vilken varg som har gett sig på fåren, säger Göran Åström, miljödirektör på Länsstyrelsen i Stockholm.

Behöver samla in mer information

Sedan tidigare har man klargjort att det är en norsk varghane som rör sig området, bror till vargtiken som håller till på Södertörn. Men det är inte säkert att det är varghanen som ligger bakom attackerna på bland annat en katt och en sällskapshund i Brottby.

Dna-analysen som gjordes på spillning som hittades i anslutning till den senaste fårattacken har man kunnat se att den kommer från en helt annan vargtik från Norge, ej nära släkt med de två vargsyskonen.

Den nya vetskapen gör att länsstyrelsen måste samla in mer information för att koppla rätt varg till de attackerna som skett på tamdjur.

– I situation som råder just nu är att vi måste inhämta mer vargspillning, kartlägga rörelsemönster och skadegörande beteende, så vi med all säkerhet får reda på om det är en varg eller båda vargarna som är närgången människor, säger Göran Åström.

Varg är högsta prio på dagordningen

I denna veckan kommer vargaktiviten vara högsta prioritet bland länsstyrelsens rovdjurshandläggare. Två team med varsin specialtränad hund för rovdjursspårning kommer användas i sökandet efter vargspillning både omkring Södertörn och i Rialaområdet. En viktig faktor i kartläggningsarbetet är observationer från allmänheten.

– Vi kommer vara ute och prata med folk, men vi ser gärna att man anmäler vargobservationer till länsstyrelsen på rovobs.

Länsstyrelsen uppmanar allmänheten att koppla sina hundar i områden där varg har siktats, och införskaffar rovdjursstängsel om man bedriver djurhållning.

Skrämsel fungerar inte efter rådfrågning

Att försöka skrämma bort vargen är inte aktuellt efter råd från länsstyrelser i andra delar av landet där det finns vargaktivitet, som menar att det inte ger någon avsevärd effekt.

– Det står tydligt i lagen att skyddsjakt ska vara den sista utvägen och förekomma upprepande attacker. Vi behöver återkomma om ett sådant beslut ska prövas.

Har du observerat varg, kan du anmäla din observation på länsstyrelsens hemsida: ab.rovobs.se