Indragen klämdag ger 400 000 i vinst

De borttagna klämdagarna och arbetstidsförkortningen fortsätter att splittra kommunen.

Ett hafsverk till beslut, menar oppositionen. Service till Haningeborna, menar de styrande.

I februari tog kommunledningen bort förmånen för kommunanställda att ta ledigt på klämdagar och sluta tidigare dag före röd dag.

Beslutet rörde upp känslorna hos facken i Haninge – och nu visar det sig att det togs på felaktiga grunder.

I beslutsunderlaget framkom att kommunen skulle spara 600 000 kronor genom att göra så här.

Därefter har kommunstyrelseförvaltningen konstaterat att ersättningen för obekväm arbetstid utan förmånen skulle kosta 900 000 kronor per år, alltså totalt en ökad kostnad på 300 000 kronor.

Efter konstaterandet kom nya siffror fram som enligt ekonomidirektör Jörn Karlsson fanns redan i februari, men som av någon anledning inte kom med i beslutsunderlaget.

Från att förvaltningarna skulle spara in 600 000 kronor på den indragna förmånen, men göra en total förlust på 300 000 kronor, till att man i stället skulle spara in mellan 1,3 och 1,6 miljoner kronor och därmed gör en total vinst på mellan 400 000 och 700 000.

En ekonomisk förlustaffär på att klämdagarna försvann visade sig alltså egentligen vara en rejäl vinstaffär för kommunen.

Socialdemokraterna, som begärde redogörelsen från kommunstyrelseförvaltningen, menar att förändringen tyder på en efterhandskonstruktion.

– Man väljer att göra om underlaget efter att förlusten först konstaterats. Det är slarvigt att man från början inte såg till att ha riktiga beräkningar. Det känns som att Moderaterna tog beslutet på någon kräftskiva, säger oppositionsrådet Robert Noord (S).

Efter ett mer korrekt underlag innebär beslutet nu alltså en ekonomisk vinst.

– Det känns som att Socialdemokraterna försöker skjuta in sig på ovidkommande detaljer. Beslutet handlar om service till Haningeborna, säger Martina Mossberg (M), kommunstyrelsens ordförande.

Det är aldrig bra om siffrorna inte blir rätt i beslutsunderlaget, menar i sin tur Jörn Karlsson.

– Men det hade varit värre om det var tvärtom. Att man inte skulle ha sparat in så mycket som man trott.