Indragen snöskottning för pensionärer

De som beställt snöskottning via kommunens entreprenör NCC för ordna det på annat håll.
De som beställt snöskottning via kommunens entreprenör NCC för ordna det på annat håll.
Täby kommun har bytt entreprenör. Det betyder inställd snöskottning för flera pensionärer. Själva har de dock inte fått någon information om det.

I dag föll den första snön. En glad fingervisning om en vit jul, tycker några. Men för andra kan det bli jobbigare.

Kommunen har bytt entreprenör för gatuunderhåll från NCC till Peab. Det betyder inställd snöskottning för flera pensionärer.

När NCC var entreprenör erbjöd de nämligen hjälp med snöskottning mot en avgift till de kommuninvånare som önskade det. Men nu när kontraktet sagts upp försvinner den tjänsten.

Susanne Zetterfeldt har problem med ryggen och har fått hjälp med snöskottningen i runt tio år. Att det skulle vara annorlunda i år var inget som hon fick någon information om. Hon fick själv kontakta kommunens driftchef och fråga hur det skulle bli i år. Han lovade att kolla upp det och återkomma. Men när så aldrig skedde beslöt sig Susanne Zetterfeldt för att återigen själv ta kontakt med driftchefen. Då fick hon beskedet att det inte skulle gå att ordna med någon skottning i år.

– Jag tycker det är dåligt skött att de inte meddelar oss som berörs, säger hon.

För Susanne Zetterfeldt har det varit en trygghet att veta att snöskottningen sköttes genom kommunens entreprenör varje år.

– Det är ju pensionärer som jag, som kan bo hemma men som inte klarar av vissa sysslor, som haft stor hjälp av det. Det har känts tryggt, för ryggen blir ju inte bättre, säger hon.

Enligt Peter Forsberg, driftschef på Täby kommun, har kommunen inte haft något ansvar för snöskottningen över huvudtaget.

– Det är NCC som erbjudit den tjänsten på eget bevåg, det är inget som ingår i kommunens uppdrag, säger han.

Men borde inte de personer som tagit del av tjänsten informerats om att den upphörde?

– Jo, det har nog inte skötts på bästa sätt, men det var ju ett avtal mellan de enskilda fastighetsägarna och NCC.

Även om han menar att det inte ligger på kommunens ansvar säger Peter Forsberg att han varit i kontakt med Peab, som har ordnat så att en underleverantör kommer att erbjuda någon form av snöskottning. Hur tjänsten ska se ut och hur mycket det kommer att kosta vet han inte, men han säger att det kommer att variera.

För Susanne Zetterberg var det dock en nyhet att det inte var kommunen som ansvarade för snöskottningen, i och med att det var via dem som hon beställde tjänsten för tiotalet år sedan. Nu oroar hon sig för att informationen om att tjänsten upphör inte ska nå ut till andra äldre som använt den.

– Det är ju ingen som talat om det för oss, om vi inte får reda på något så kommer vi ju inte att ordna någon ny tjänst, säger hon.