En av fyra fick indraget bidrag efter hembesök

Josefin Malmqvist (M) vill nu att kommunerna ska få göra även oanmälda hembesök.
Josefin Malmqvist (M) vill nu att kommunerna ska få göra även oanmälda hembesök.
Sedan ett par år tilllbaka gör kommunen föranmälda hembesök hos dem som för ekonomiskt bistånd.
2018 ledde det till att var fjärde person fick indraget bistånd. Nu vill Josefin Malmqvist (M) att kommunerna ska få göra även oanmälda hembesök.

25 procent av de hushåll i Sundbyberg som ansökte om ekonomiskt bistånd under 2018 fick bidraget indraget efter att kommunen gjort ett planerat hembesök.

– Det är en granskning som vi inte gjort förut och jag är förvånad över att så många som en av fyra inte hade rätt till stöd, säger Josefin Malmqvist (M), andre vice ordförande i social- och arbetsmarknadsnämnden och numera även riksdagsledamot.

Jag är förvånad över att så många som en av fyra inte hade rätt till stöd

Josefin Malmqvist

Totalt genomfördes 142 hembesök i fjol, varav 82 rörde nya ansökningar.

Den vanligaste anledningen till det indragna bidraget var att personen inte bodde på adressen som hen uppgett. Men det har även handlat om personer som fått avslag på bidrag för hemutrustning.

– När man söker stöd för hemutrustning så är det rimligt att socialtjänsten tittar på vilket utrustning du har hemma innan man beviljar ett stöd, säger Josefin Malmqvist.

Vill göra oanmälda besök

I dag måste bidragstagaren ge sitt godkännande till ett hembesök, vilket planeras i förväg.

Josefin Malmqvist, föreslår nu, i en motion till riksdagen, att riksdagen ställer sig bakom ett förslag om att kommuner ska få göra oanmälda hembesök.

– Om vi nu ser att en av fyra inte har rätt till stöd när de vet att vi kommer, så kan man befara att andelen blir större om de inte vet att vi kommer. Det finns en teoretisk möjlighet att personen kan förbereda sig inför besöket och få hemmet att se ut som något annat än vad det är. Då kan oanmälda hembesök vara ett verktyg att komma åt det, säger hon.

Vi ser ju att det förekommer att människor gör misstag, men också att man medvetet fuskar

Josefin Malmqvist

Det kan ju kännas som ett påhopp att socialtjänsten oanmälda knackar på dörren, vad tänker du om det?

– Vi ser ju att det förekommer att människor gör misstag, men också att man medvetet fuskar. Det är vårt ansvar att säkerställa att skattebetalarnas pengar går till dem som har rätt till det och inte till dem som fuskar till sig pengar. Ekonomiskt bistånd är samhällets yttersta skyddsnät till personer i akut behov av pengar för sin överlevnad. Det är ett tillfälligt stöd och som det är formulerat i lagen i dag ska man få precis så mycket som man har rätt till, varken mer eller mindre, säger Josefin Malmqvist.