Ines 5 år: ”Jag är rädd att vår värld ska bli full med sopor”

Sopor, Emelie Östergren, Jakob Berg, 6 år, William Wåhlström 5 år, Ines Lempert 5 år, Anna Tebelius förskollärare Sansan Leong-Nilsson
Emelie Östergren, Jakob Berg, 6 år, William Wåhlström 5 år, Ines Lempert 5 år och Anna Tebelius läser boken Toli och kampen mot sopmonstret.
Serietecknaren Emelie Östergren och författaren Anna Tebelius ska få barn och vuxna i Skärholmen att sluta skräpa ner.
– Jag tycker att boken är bra och lite läskig. Jag är rädd att vår värld ska bli sådär full med sopor, säger Ines Lempert, 5 år från Bredäng.

Ett sopmonster har tagit över Vårberg, Skärholmen, Sätra och Bredäng. Lekplatser och blommor syns inte längre för att allt är täckt av skräp. Men Toli och några andra barn lyckas vända allt och tillsammans rädda världen. Det är berättelsen i serieboken ”Toli och kampen mot sopmonstret” som delats ut till förskolor runt om i Skärholmens stadsdelsområde.

De senaste fem åren har nedskräpningen fördubblats i stadsdelen. Skärholmens stadsdelsförvaltning har därför specialbeställt boken för att försöka påverka både barn och vuxna att tänka mer på sin närmiljö.

– Vi ville göra något roligt utan pekpinnar som handlar om att ändra attityder till nedskräpning och att tillsammans ta hand om det gemensamma vi har, säger Irma Ortega Cruz, dialog- och projektsamordnare på Skärholmens stadsdelsförvaltning.

Viktigt var också att boken gjordes av lokala författare med förankring i området.

Sopor, Emelie Östergren, Jakob Berg, 6 år, William Wåhlström 5 år, Ines Lempert 5 år, Anna Tebelius förskollärare Sansan Leong-Nilsson

Emelie Östergren, Jakob Berg, 6 år, William Wåhlström 5 år, Ines Lempert 5 år och Anna Tebelius pratar om boken Toli och kampen mot sopmonstret.

Några av dem som läst boken är barn och pedagoger på förskolan Concordia i Bredäng.

– Jag tycker den är bra, man ska plocka upp sina sopor. Om det blir skräp överallt så kan djur äta upp det och då dör de, säger Jakob Berg, 6 år.

William Wåhlström och Ines Lempert som båda är 5 år har också hört boken.

Ines tycker att sopmonstret är läskigt även om hon vet att det inte finns på riktigt. Hon tror att ett sätt att få fler att slänga soporna rätt skulle vara att göra papperskorgarna lite roligare.

– De skulle kunna se ut som djur, säger hon.

Fler nära återvinningsstationer efterfrågas

Förskolläraren Sansan Leong-Nilsson tycker att det är viktigt att tidigt lära barn hur man slänger saker rätt. Men tycker också att det är svårt.

– Vi vill gärna sopsortera, men det finns ingen sopsortering här i närheten. Om det fanns en återvinningsstation med tydliga bilder skulle vi kunna gå dit redan med småbarnen och lära dem slänga rätt, men nu är det för långt för oss att gå, säger hon.

Boken skrevs i samarbete med barn

I arbetet med boken har Emelie Östergren och Anna Tebelius, som själva bor i Bredäng, pratat med förskolor i stadsdelsområdet.

– Vi ville göra en klassisk historia om det goda och det onda. Moralen är att om man hjälps åt och gör saker tillsammans så kan saker ändras, säger Anna Tebelius.

– Barnen vi mötte pratade om att man inte fick slänga skräp. Och om vad och hur man slänger. Det har varit roligt att skapa en fiktion kring vad som händer när man slänger skräp och vad man måste göra åt det, säger Emelie Östergren.

Nu ska stadsdelsförvaltningen jobba vidare mot nedskräpning

I boken finns flera lokala miljöer som Vårbergstoppen, vattentornet, Skärholmstorget och Sätra centrum. Och stadsdelens parkarbetare medverkar som karaktärer.

– Vi tänkte att barnen ska känna igen sig i den och att det är viktigt att den handlar om deras platser. Nu ska vi fråga förskolorna hur det har varit att jobba med boken och hur vi kan gå vidare med nästa steg och göra det här till ett långsiktigt arbete. Vissa papperskorgar har fått klistermärken med bokens karaktärer så att kopplingen syns för barnen när de är ute i sitt område, säger Irma Ortega Cruz.