Influensan­ slog ­rekord i Stockholm

Runt 65 500 stockholmare tros ha haft influensa vecka åtta. Det är rekord sedan mätningar började.

Förra veckan var siffrorna fortfarande på väg uppåt, men väntas minska efter sportlovet.

– Influensan är fortfarande på väg uppåt. Det är knökfullt på sjukhusen. Så här många fall har inte anmälts på en vecka sedan man började registrera antalet influensafall 1993, sa Åke Örtqvist, pressansvarig på Smittskydd Stockholm, på torsdagen i förra veckan.

Vecka åtta rapporterades 131 fall av influensa bara i Stockholm, veckan innan handlade det om 113 fall.

I och med att tekniken har utvecklats och allt fler fall rapporteras, brukar man i dag multiplicera antalet anmälda fall med 500, vilket i sin tur skulle ge siffran 65 500 sjuka stockholmare under vecka åtta.

– De som rapporteras är bara de som är så sjuka att doktorerna vill ha ett svar på om personerna har influensa, säger statsepidemiolog Annika Linde.

Långt ifrån alla söker vård för sina symptom.

– Det har ändå varit en ganska tuff situation för vården i förra veckan, men det dröjer länge innan det påverkar samhället i stort.

Den här vintern har många struntat i influensavaccinet eftersom de varit rädda för biverkningar efter rapporter om ökad risk för narkolepsi i samband med vaccinering mot svininfluensa.

– Säsongsvaccinet ska man dock ta, det har använts sedan 1942 och det har tillverkats miljardtals doser, säger Annika Linde.

Normalt dör cirka 2 000 personer per år i influensan, de flesta är gamla personer eller människor som tillhör särskilda riskgrupper.

Efter sportlovet är sannolikheten stor att influensan minskar, enligt Åke Örtqvist på Smittskydd Stockholm.

– Det är ovanligt att det blir väldigt stora epidemier så här sent på säsongen och det brukar avta i samband med sportlovet.

– Sportlovet infördes en gång i tiden för att minska uppvärmningskostnaderna för skolorna, men sedan upptäckte man även att det bröt en del smittor i och med att barnen var lediga en vecka, säger han.

Fakta

Forskningsprojekt håller koll

Influensakoll är ett forskningsprojekt inom EU. I Sverige är det Smittskyddsinstitutet och Karolinska institutet som är ansvariga.

Eftersom de flesta som drabbas av influensa inte söker vård finns inga säkra uppgifter på hur många som blir sjuka.

Influensakoll bygger på att frivilliga rapporterar om de är sjuka eller friska.

Källa: influensakoll.se