Influensan når ny rekordtopp

Runt 65 500 Stockholmare tros ha haft influensa vecka åtta. Det är rekord sedan mätningarna började.

Förra veckan var siffrorna fortfarande på väg uppåt.

– Influensan är fortfarande på väg uppåt. Det är knökfullt på sjukhusen. Så här många fall har inte anmälts på en vecka sedan man började registrera antalet influensafall 1993, sa Åke Örtqvist, på Smittskydd Stockholm i förra veckan.

Vecka åtta rapporterades 131 fall av influensa bara i Stockholm, veckan före handlade det om 113 fall.

I och med att tekniken har utvecklats och allt fler fall rapporteras, brukar man i dag multiplicera antalet anmälda fall med 500. Det skulle ge siffran 65 500 sjuka stockholmare under vecka åtta.

– De som rapporteras är bara de som är så sjuka att doktorerna vill ha ett svar på om personerna har influensa, säger statsepidemiolog Annika Linde.

Den här vintern har många struntat i influensavaccinet eftersom de varit rädda för biverkningar efter rapporter om ökad risk för narkolepsi i samband med vaccinering mot svininfluensa. Enligt Annika Linde behöver man dock inte vara rädd för säsongsinfluensavaccinet.

– Det har använts sedan 1942 och det har tillverkats miljardtals doser.

Normalt dör cirka 2 000 personer per år i influensan, de flesta är gamla personer eller människor som tillhör särskilda riskgrupper.

Efter sportlovet är sannolikheten stor att influensan minskar, enligt Åke Örtqvist på Smittskydd Stockholm.

– Det är ovanligt att det blir väldigt stora epidemier så här sent på säsongen och de brukar avta i samband med sportlovet.

Fakta

Influensakoll

Influensakoll är ett forskningsprojekt inom EU som bygger på frivilliga rapporter. I Sverige är Smittskyddsinstitutet och Karolinska institutet ansvariga.

Eftersom de flesta som drabbas av influensa inte söker vård finns inga säkra uppgifter på hur många som blir sjuka.

Källa: influensakoll.se