ANNONS

Influensasäsongen är här – men vaccineringen försenad

Influensa. Vaccin. Vinterkräksjuka. Förkylning. Feber.
Oklarheter kring vilket influensavirus vi ska skydda oss mot gör att första vaccineringarna skjutits upp med två veckor, till 19 november.
Årets influensavaccinering har skjutis upp två veckor på grund av oklarheter kring vilket virus vi ska skydda oss mot.
I år börjar vaccineringen först 19 november.
ANNONS

Förkylningstiden är här – och med den årets influensa. Enligt Erica Bonns, medicinsk sakkunning läkare på 1177 Vårdguiden, har årets influensaperiod nu börjat.

– Viktigast att säga är att nu startar förkylningstiderna vilket innebär en massa olika virus. Sedan vet vi att influensan, RS-viruset och vinterkräksjukan, kommer strax före jul, säger hon.

Ett stort antal länsinvånare kommer att drabbas av olika förkylningar, enligt Erica Bonns.

– Ofta handlar det om luftvägsinfektioner, att man blir snorig, får halsont och feber.

”Tvätta händerna”

För att skydda sig är det viktigast att tvätta händerna, och om man har möjlighet, att jobba hemifrån om man är snorig och hostig.

För att undvika att drabbas kan man göra flera saker:

– Det som hjälper bäst är att man håller i gång sitt eget immunförsvar, framförallt att man sover ordentligt och att man motionerar regelbundet. Det är jättebra att följa WHO:s råd att röra på sig tre gånger i veckan så att man får upp pulsen.

Erica Bonns råd är också att äta mycket vitaminer och undvika processad mat. I stället kan man äta frukt, grönt och fisk.

Influensan väntas till lucia

Lagom till lucia kan vi förväntas oss att årets influensa kommer till Sverige. Trots att det är ett tag dit är det redan nu dags att vaccinera sig.

ANNONS

Egentligen skulle influensavaccineringen ha börjat redan nästa vecka. Men världshälsoorganisationen WHO har i år behövt mer tid på sig för att bestämma vilken virusstam som ska ingå i vaccinet vilket gjort att vaccinationsstarten flyttats fram två veckor, till 19 november.

– Redan i maj, juni berättade företagen som tillverkar influensavaccin att produktionen riskerade att försenas och därför tog vi beslutet att skjuta på starten något. Det bör gå att vaccinera sig innan influensan börjat på allvar. På särskilda boenden kan vaccinationerna komma i gång så fort vaccindoserna har kommit, även innan 19 november, säger AnnaSara Carnahan, epidemiolog på Folkhälsomyndigheten.

Enligt AnnaSara Carnahan kommer inga enskilda att drabbas:

– Det blir lite kortare tid att vaccinera alla men regionerna har planerat väl för detta.

Vi tror att den influensa som kommer blir en klassiskt influensa, som särskilt drabbar de med kroniska sjukdomar och äldre

AnnaSara Carnahan, epidemiolog

Klassisk influensa att vänta

Om det kommer att bli en intensiv influensasäsong eller inte är för tidigt att säga. Men epidemiologen gissar att den influensa som väntar är av klassisk karaktär.

– Den drabbar särskilt de med kroniska sjukdomar och äldre. Om det följer vanliga mönstret kan influensan plana ut under jul och nyår, när många är lediga, för att sedan ta fart och nå sin högsta nivå under februari, säger AnnaSara Carnahan.

Årets influensa kan bli en variant av Hong Kong-influensan, en variant av influensan som drabbade Sverige första gången 1968.

– Det är samma influensa som lever kvar men som har förändrat väldigt mycket genom åren, säger AnnaSara Carnahan.

Fakta

Förkylning- och influensatider

Förkylning

Vissa personer är mer känsliga för förkylning än andra, som barn och äldre.

Knep finns för att undvika att smitta andra, som att nysa och hosta i armvecket.

Under influensaperioden kan de som drabbas av förkylning ligga däckade en period. Ju sjukare man är desto mer komplikationer kan det bli.

En i övrigt frisk vuxen person kan ha feber några dagar utan att oroa sig. Blir barn slöa, även när febern går ned, kan det vara anledning att uppsöka vårdcentral. För äldre ned flera grundsjukdomar ökar risken för komplikationer.

Influensan

Brukar uppträda innan jul och flest smittas under januari och februari. Influensaperioden kan hålla i sig fram till april.

Den som hör till en riskgrupp kan vaccinera sig från 19 november. Till riskgruppen räknas bland andra barn och vuxna med kroniska sjukdomar.

Mellan 5 och 10 procent av befolkningen brukar drabbas av influensan.

Vinterkräksjukan

Ett mycket smittsamt virus som är svårt att stoppa.

Blir man sjuk räcker det ofta med att vila och dricka ordentligt. Man kan förebygg och skydda sig genom att tvätta händerna ordentligt med tvål och vatten.

RS-viruset

RS-virus är en förkortning av respitatoriskt syncytievirus, som smittar lätt. De flesta barn får viruset någon gång under sina första två år, utan att det är någon fara utan liknar mest en vanlig förkylning.

För riktigt små barn kan RS däremot vara mycket farligt. Barn under ett år med besvärlig hosta och svårigheter att andas ska genast tas till sjukvården.

Löss

Förkommer året runt. Brukar härja som värst efter lovet, under augusti och september, när skolan börjar. Motmedel: noggrann kamning med luskam, tvätta alla lakan. Receptfria lusmedel finns att köpa.

Källa: Erica Bonns, läkare, 1177 Vårdguiden, AnnaSara Carnahan, epidemiolog