Min lokala hjälte

Influensavaccinet gjorde henne sjuk

Felicia Eriksson Widberg somnar okontrollerat - hon fick efter vaccineringen narkolepsi.
Felicia Eriksson Widberg somnar okontrollerat - hon fick efter vaccineringen narkolepsi.
Hon somnar så fort hon sätter sig. Felicia Eriksson Widberg, 17 år, drabbades av narkolepsi efter vaccineringen för två år sedan.

– Samhället måste ta sitt ansvar, jag nekas all hjälp jag ber om, säger hon.

Hon somnade under en rockkonsert. Och om och om igen i skolan. Det fanns varken ork till att rida eller träna längre. Till slut förstod Felicia Eriksson Widberg att någonting var fel. Då hade det gått tre månader sedan hon vaccinerade sig mot svininfluensan.

– Alla tog vaccinet och det var sådan skrämselpropaganda om svininfluensan, så jag tog sprutan jag också.

Felicia Eriksson Widberg hör till de 170 barn och ungdomar i Sverige som hittills visat sig ha fått narkolepsi efter att ha vaccinerat sig. Hennes liv är förändrat för alltid.

– Jag sover i skolan, på bussen och sedan går jag hem och lägger mig.

Hon är konstant trött och sluddrar lätt emellanåt. Ändå har Felicia Eriksson Widberg fått medicin som ska hjälpa mot tröttheten, men en biverkning är hjärtklappning.

– Jag blev därför tvungen att sänka dosen, för att mitt hjärta inte pallar. Men då blir jag i stället tröttare.

Felicias föräldrar skjutsar henne till skolan så mycket de kan. Men hem är det svårt för dem om de ska få sina arbetstider att gå ihop, så då får Felicia ta bussen.

– Jag sover inte när jag vill, utan när kroppen vill. Jag somnar dagligen på bussen och missar ofta att gå av. Så jag åker heller aldrig buss på kvällen, det kan ju hända mig någonting, säger hon.

Felicia Eriksson Widberg ansökte därför om färdtjänst, men fick avslag, vilket hon har överklagat. Hon och hennes familj sökte också vårdbidrag från försäkringskassan för alla extra utgifter och all omvårdnad Felicia nu behöver, men fick avslag även där. En sådan utgift är att hon får gå på behandlingar mot svettningar, vilka kostar 5 000 kronor styck.

– Samhället måste ta sitt ansvar, jag nekas all hjälp jag ber om. Det känns som om myndigheter inte bryr sig och inte fattar vad narkolepsi är. Jag har inte valt att få den här sjukdomen.

På frågan om hon är arg tar orken slut och hon vänder bort ansiktet för att dölja tårarna.

Några föräldrar till drabbade barn har bildat Narkolepsiföreningen. Aylin Blom är ledamot i styrelsen där och förklarar att hjälpen från myndigheter ser olika ut på olika håll i landet.

– Många får helt klart avslag på färdtjänst och vårdbidrag. Jag tycker att reglerna som man har inte håller för de här barnen och ungdomarna.

Hon anser att myndigheterna är dåliga på att stötta de här familjerna, vilket beror på okunskap om narkolepsi.

– Jag tycker att alla som söker stöd och hjälp borde få det med tanke på hur livet har förändrats för dem efter vaccineringen.

Jan Stål, chef för Trafiknämndens färdtjänstavdelning, säger att det ska handla om väsentliga svårigheter att använda allmänna kommunikationsmedlen för att få färdtjänst.

– Det finns ingen sjukdom som per automatik beviljar färdtjänst. Jag har inget minne av att vi beviljat färdtjänst för enbart narkolepsi, utan då har det varit i kombination med annan funktionsnedsättning.

Jan Stål säger att de vid ansökningar tittar de på hur grav narkolepsin är och om personen får medicin och hur den verkar.

– Att man slumrar till lite då och då och riskerar att missa en hållplats räcker inte. Tröttheten tar naturligtvis på den här personen, men det är ju en trafiklag, så vi får inte ta social hänsyn.

Så att någon dagligen somnar okontrollerat på bussen räcker inte för att få färdtjänst?

– Vi har bedömt det så, men det skulle vara intressant att få det prövat i Förvaltningsrätten.

Fakta

Rätt till färdtjänst

Färdtjänst ges vid en funktionsnedsättning som innebär väsentliga svårigheter att förflytta sig på egen hand eller att använda allmänna kommunikationsmedel.

För att få vårdbidrag måste barnet behöva särskild tillsyn i minst sex månader. Vårdbidrag ges också vid stora merkostnader på grund av barnets funktionsnedsättning eller sjukdom.

Källa: Färdtjänsten Försäkringskassan