Inflygning till Arlanda över Täby

Förra veckan kom domen om Arlandas nya miljötillstånd. Nu kan stora delar flygbuller flytta till Täby.

Mark- och miljödomstolen gick på Upplands Väsbys linje. Bara i undantag ska det vara tillåtet att flyga över kommunen efter 2018. Domen medför att inflygningar till Arlandas bana tre ska vara kurvade förbi centrala Väsby – och i stället gå över norra Täby.

En som reagerat på beslutet är Täbybon Marie-Claude Finnved, 54. Hon störs redan i dag av flygbuller när vinden blåser åt hennes håll.

– Att flytta på bullret är inte någon lösning på problemet. Jag tycker att det här var helt fel beslut, säger hon.

Även Arlandas ägare Swedavia är missnöjda. Företaget har tidigare hotat med att så mycket som 15 000 flygningar kan gå årligen över Täby om trafiken flyttas från Väsby. Nu är dock budskapet ett annat.

– Problemet är att kurvade inflygningar inte går att genomföra med de förutsättningar som finns vid Arlanda, säger Klas Nilsson, presschef på Swedavia.

Konsekvenserna blir i stället kraftigt begränsad kapacitet på flygplatsen, enligt honom.

Gösta Norén, tillväxtchef i Upplands Väsby kommun, är av en annan uppfattning. Han ser inga hinder för fler kurvade inflygningar.

– Det är en inflygningsteknik som fungerar på andra flygplatser i världen, säger han.

Swedavia tänker överklaga domen och vilka konsekvenserna blir i Täby återstår att se.

Två Stockholmsläkare svartlistas Felix herngren invigde den nya biografen

Stockholm Två Stockholmsläkare har svartlistats av Försäkringskassan och anmälts till Inspektionen för vård och omsorg (IVO), skriver Dagens Medicin. En granskning av 183 intyg utfärdade av de båda läkarna visade att nästan vartannat intyg var så undermåligt att de inte dög som medicinska underlag för beslut om sjukskrivning.

Försäkringskassans generaldirektör, Dan Eliasson, säger i en intervju till tidningen att nästa år kommer fler läkare att punktmarkeras, svartlistas och IVO-anmälas.

TÄBY CENTRUM I fredags var det dags för SF att klippa bandet och öppna den nya biografen Filmstaden Täby i centrum.

Biografen består av fem salonger med totalt 516 stolar. I tre av salongerna finns möjlighet till 3D-film.

Därmed har SF helt släppt de gamla lokalerna där Filmstaden Camera låg.

Biografens allra första repertoarvecka är varierad, med filmer för både stora och små: Monica Z, Alfons Åberg – hokus pokus, LasseMajas detektivbyrå – Von Broms hemlighet, Cykla med Moliére och Gravity.