ANNONS

Inflytt i första rökfria husen

Einar, som är astmatiker, och frun Kerstin är glada åt att slippa rök i och runt huset. "Vi har inte kunnat vara på balkongen på grund av röken. Nu ser vi fram emot att sitta ute, när det blir lite varmare, säger Kerstin.
Einar, som är astmatiker, och frun Kerstin är glada åt att slippa rök i och runt huset. "Vi har inte kunnat vara på balkongen på grund av röken. Nu ser vi fram emot att sitta ute, när det blir lite varmare, säger Kerstin.
Kerstin och Einar flyttar in i Sundbybergs första rökfria hus. Om några år kan det vara slutblossat i hundratals hus.
ANNONS

Kartonger i staplar, en krukväxt på golvet. Paret Thuresson har fullt upp att komma i ordning i sitt nya hem. De har just lämnat lägenheten på Skogsbacken för en trea i Sundbybergs första rökfria hus på Järnvägsgatan.

– Det har rökts både under och över oss. Jag glasade in balkongen men då blev det ännu värre, röken sögs ju in och stannade där. Jag är astmatiker så det har varit besvärligt, säger Einar.

De läste i Mitt i Sundbyberg om det rökfria huset.

– För oss lät det perfekt. Vi har inte kunnat vara på balkongen på grund av röken. Nu ser vi fram emot att sitta ute, när det blir lite varmare, säger Kerstin.

Det rökfria konceptet skapade rusning med uppåt 400 sökande per bostad. Förvaltaren vill nu att all nybyggnation ska följa konceptet.

Nästa rökfria hus byggs i Ursvik och på sikt kan 2 000 lägenheter i Sundbyberg få rökförbud.

Mitt i:s läsare har gett både ris och ros. Reaktionerna har varierat från ”dumheter, hyresgästen ska själv få bestämma” till ”fantastiskt!”.

Hyresgästföreningen i Sundbyberg är kritisk. Ordföranden Anita Granqvist anser att det inte är bostadsbolagets uppgift att uppfostra hyresgäster.

– Man väljer ju bort folk. Vad blir nästa sak att förbjuda – sprit, djur?, har hon tidigare sagt till Mitt i.

ANNONS

Kerstin och Einar köper inte resonemanget.

– Husdjur kan man välja att ha, och man bestämmer själv om man vill dricka vin. Men astmatiska besvär är inget man väljer själv, säger Kerstin.

Einar har själv varit storrökare och kan förstå att folk upprörs.

– Det första jag gjorde när jag vaknade var att tända en cigg. Men väggarna hos en kedjerökare blir helt gula, så det är en kostnadsfråga också. Är det rökfritt spar man pengar genom att slippa sanera och byta ut allting, säger Einar.

Fakta

Vad?

Sundbybergs första rökfria hus med 24 lägenheter.

Rökförbud råder i bostäder, på balkonger, gård och uteplats.

Några bloss trots förbud kan göra att kontraktet ryker.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Sundbyberg direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.