Dags för inflytt i Kungsholmens nya landmärke

Nu flyttar hyresgästerna in i Basaren.
Nu flyttar hyresgästerna in i Basaren.
Så här såg gamla Basaren ut innan det revs.
Så här såg gamla Basaren ut innan det revs.
Den vita fastigheten Basaren på Hantverkargatan har beskrivits som ett nytt landmärke på Kungsholmen.
Nu är det dags för hyresgästerna att flytta in i de 44 lägenheterna.
– Vi är väldigt stolta över att kunna bidra till förtätning på ett hållbart sätt, säger Yvonne Edenmark Lilliedahl, kommunikationschef på SKB.

Våren 2012 gav stadsbyggnadsnämnden tillåtelse för Stockholms kooperativa bostadsförening (SKB) att bygga 44 lägenheter på Hantverkargatan. Frågan var laddad eftersom beslutet innebar att gamla Basaren, en kulturhistoriskt klassad funkisbyggnad, revs. Grannar överklagade och Vänsterpolitikern Maria Hannäs kallade beslutet fruktansvärt.

30 års kötid

Nu, sex år senare, är det dags för inflytt för hyresgästerna i nya Basaren som ritats av Wingårdh arkitektkontor.

– 3 000 personer anmälde intresse för att bo i de här lägenheterna. Det är den av våra fastigheter som har rönt störst intresse, säger Yvonne Edenmark Lilliedahl på SKB.

Så tyckte läsarna om nya Basaren

Det enorma intresset har gjort att det krävts minst 30 års kötid för att få en lägenhet.

– Vi bygger för alla men när det är i hjärtat av staden så är det många som vill bo här.

I mitten på mars har alla hyresgäster flyttat in i Basaren. Foto: Kristian Lönner

Hållbarhet i fokus

Det är inte billigt att bo i Basaren. Två rum och kök på 66 kvadratmeter kostar över 12 000 kronor. Johan Jarding, chef för byggnation och teknik på SKB, säger att hållbarhet är viktigt och att man inte tummat på kvaliteten.

– Vi har funnits i 102 år och har aldrig sålt en fastighet. Vi har ett bestånd från 1917 så vi kallar oss för evighetsförvaltare, säger Johan Jarding som också framhåller att Basaren är hållbar i fler avseenden.

– Vi har solfångare på taket för varmvattnet och vi har 20 bergvärmeborrhål. På fasaden har vi danskt slaget tegel som är ett långsiktigt material.

Bidrar till ett levande kvarter

Arbetet utanför huset kommer att fortsätta även under sommaren. I april väntas arbetet på själva huset att vara klart. På markplan kommer, som Mitt i Kungsholmen tidigare berättat, Eriks restauranger öppna samt en inredningsbutik och en mäklare.

– Det kommer att bidra till ett levande kvarter, säger Yvonne Edenmark Lilliedahl.