ANNONS

M: ”Inför en central trygghetsjour”

Oppositionsborgarråd Anna König Jerlmyr (M).
Oppositionsborgarråd Anna König Jerlmyr (M).
Husbys utlovade trygghetsvakter dröjer på grund av en uppskjuten upphandling.
Oppositionsborgarrådet Anna König Jerlmyr (M) vill att staden inrättar en central trygghetsjour med ordningsvakter.
– Inte konstigt att ingen vill ta på sig ett uppdrag under så kort tid. För att få rätt ordningsvakter på plats behövs ett längre förordnande, säger hon.
ANNONS

De borgerliga partierna i stadshuset har tidigare gått ut med att de vill ha kommunalt finansierade ordningsvakter.

Moderaterna i stadshuset vill att Stockholms stad inrättar en central trygghetsjour, ett förslag som oppositionsborgarrådet Anna König Jerlmyr (M) åter vill lyfta fram efter att Mitt i rapporterat om vaktbolagen som ratar Husby.

– Jag var en av dem som var först ut med att kräva ordningsvakter som ett komplement till frånvarande polis. En central trygghetsjour blir precis som en socialjour, att man har möjlighet att ringa in ordningsvakter dygnet runt om det blir otryggt i ett område, säger Anna König Jerlmyr.

Nämnden tog beslut i februari

Det var i februari i år som stadsdelsnämnden i Rinkeby-Kista beslutade att Husby ska få trygghetsvärdar med befogenheter som ordningsvakter, för att skapa en tryggare centrummiljö. Vakterna är tänkta att jobba i nära samarbete med polisen och förhoppningen var att vakterna skulle vara på plats innan sommaren.

Men upphandlingen av vakttjänsten är uppskjuten. Ett av de aktuella vaktbolagen, Securitas, vill ha en för hög summa för uppdraget, och det andra företaget, Nokas, vill inte ta på sig uppdraget alls.

Nokas tillförordnade vd, David Larsson, sa tidigare till Mitt i att anledningen är dels att det blir svårt att hitta kompetent personal till en så kort period som det handlade om – tre månader, och att det är en arbetsmiljöfråga.

– Husby är ett komplext område och då gäller det att ha rätt personal för att kunna skapa dialog med de som inte gör som man ska, vilket kräver mer än just 3 månader, säger David Larsson.

En trygghetsjour för hela staden

Anna König Jerlmyr tycker staden ska ta på sig en ramupphandling för en trygghetsjour som kan verka i utsatta områden över hela staden.

– Vi behöver ordningsvakter för ett längre förordnande. De behöver också få större befogenheter, som att kunna ingripa vid ordningsstörande beteende, säger hon.

ANNONS

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Kista direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.