”Inför en lex Kymlinge”

Kymlinge.
Kymlinge.
Moderaterna i landstinget föreslår ett stopp för nya naturreservat i länet. Men Sundbyberg vill ha fler reservat.

Kymlinge är åter på tapeten. I Sundbyberg vill den styrande majoriteten att marken förbli obebyggd, men både Socialdemokraterna och Moderaterna i landstinget har visat intresse för att bygga bostäder och öppna tunnelbanestationen.

Förra veckan fick kommunstyrelsens ordförande Mikael T Eriksson ett brev från finansborgarrådet i Stockholm, Karin Wanngård (S). Budskapet: rita om kommungränsen så att Kymlinge överförs Stockholm. Då skulle Stockholm kunna bygga 7000 bostäder på marken, menar Wanngård.

Eriksson kallar det hela för ”oseriöst och tramsigt”.

Frågan fick en ny vändning när Moderaternas trafiklandstingsråd Kristoffer Tamsons i Dagens Nyheter lanserade en lex Kymlinge – en överenskommelse bland länets kommuner att inte inrätta fler naturreservat under en 15-20-årsperiod.

I Sundbyberg finns planer dels på att utvidga Igelbäckens reservat vid Kymlinge, dels att inrätta ett nytt runt Lötsjön och Golfängarna. Ett reservat vid Rissne ängar har också lyfts. Hur Sundbyberg ställer sig till en lex Kymlinge är oklart.

– Vi har inte haft möjlighet att diskutera det i koalitionen, men kommer att återkomma med en gemensam ståndpunkt, säger Mikael T Eriksson.