V: Inför sommarlovskort för färdtjänst

Färdtjänst.
Sommarlovskort borde gälla även unga som åker färdtjänst, anser Vänsterpartiet.
Länets ungdomar kommer att åka gratis med kollektivtrafiken i sommar. Men även unga med funktionshinder, som åker färdtjänst, borde omfattas, menar Vänsterpartiet.

I veckan sade landstingsstyrelsen ja till sommarlovskortet. Med det kan unga, från årskurs sex till och med årskurs två i gymnasiet, åka gratis med kollektivtrafiken.

Det är regeringen och Vänsterpartiet som står bakom satsningen. SL får närmare 80 miljoner statliga kronor för att införa kortet i sommar. Men ersättningen gäller bara för linjetrafik, inte för färdtjänst.

Över 150 000 ungdomar kommer att kunna åka gratis. Nu tycker Vänsterpartiet att även de som har funktionsnedsättningar, och åker färdtjänst, borde få åka gratis.

De är såpass få att SL borde kunna bjuda på det, eftersom man i år har ett stort överskott i budgeten.

Det är diskriminering

Gunilla Roxby Cromvall

”Alla barn och unga ska omfattas av förslaget och behandlas lika” skriver partiet i ett pressmeddelande.

– Det får inte förekomma att en grupp exkluderas, det är diskriminering, säger gruppledaren Gunilla Roxby Cromvall (V) till Mitt i.

Kräver utredning

Men de styrande landstingspolitikerna är inte med på noterna.

”Det måste vi själva utreda under den mycket korta tid som vi fått på oss att reda ut alla de frågetecken som regeringen lämnat obesvarade. Vad menas med avgiftsfritt och kommer Trafikverket att betala ut sådan ersättning som täcker kostnaden?” skriver Claes Wersell, pressekreterare hos trafiklandstingsrådet Kristoffer Tamsons (M) i ett mejl till Mitt i.

Färdtjänst kostar max 860 kronor

Barn och ungdomar upp till 20 år kan få färdtjänst efter beslut av Försäkringskassan.

När kostnaden för resorna uppgått till 570 kronor träder högkostnadsskyddet in, vilket innebär att tillkommande kostnader max kan bli detsamma som för ett månadskort, 860 kronor.